Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 17 Octombrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

NASA anunță descoperirea apei în atmosfera unui exoplanete din clasa lui Jupiter

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 27 Februarie, 2014 | Nr. accesari stire 735 ori | Comentarii stire 0 comentarii

NASA anunță descoperirea apei în atmosfera unui exoplanete din clasa lui Jupiter

NASA a anunțat descoperirea de vapori de apă în atmosfera exoplanetei Tau Bootis b, un corp cosmic fierbinte din clasa planetelor gazoase gigantice, așa cum este Jupiter sau Saturn, în sistemul nostru solar, conform SPACE.com.

Exoplaneta Tau Bootis b este una dintre primele planete din afara sistemului nostru solar descoperite de astronomi. Existența acestei planete a fost raportată în 1996, la aproximativ 51 de ani lumină distanță — o distanță relativ mică în termeni astronomici.

Această planetă a fost inclusă în clasa obiectelor "jupiteriene fierbinți" pentru că este o planetă gazoasă masivă, aflată pe o orbită foarte apropiată de steaua din sistemul său solar.

Pentru a analiza compoziția chimică a atmosferei lui Tau Bootis b, cercetătorii au folosit un spectrometru și i-au examinat strălucirea. Diferite tipuri de molecule reflectă diferite lungimi de undă ale luminii, iar analiza acestor lungimi de undă dezvăluie identitatea chimică a acestor elemente.

"Informația pe care o primim de la un spectrograf este ca și cum am asculta o orchestră; ascultăm muzica în ansamblu, dar dacă ascultăm cu mai mare atenție putem descifra sunetul unei trompete, o vioară sau un violoncel și cunoaștem astfel că aceste instrumente fac parte din orchestră", a explicat Alexandra Lockwood, cercetător din cadrul California Institute of Technology (Caltech).

"Prin telescop vedem lumina nediferențiată pe lungimi de undă, dar spectrograful ne permite să observăm aceste părți componente — o anumită lungime de undă corespunde, spre exemplu elementului sodiu, iar o alta corespunde apei", a mai adăugat ea.

Folosirea acestei tehnologii este deocamdată limitată la planetele mari, gazoase, care orbitează în apropierea unor stele strălucitoare, dar va putea fi folosită în curând și pentru studierea așa-numitelor "super-Terre", planete telurice puțin mai mari decât Pământul dar și a planetelor aflate în "zona de aur" față de steaua în jurul căreia gravitează (suficient de aproape pentru ca apa sa nu înghețe și suficient de departe pentru ca să nu se evapore, făcând posibilă apariția vieții).

Această descoperire a fost făcută cu ajutorul spectrografului NIRSPEC (Near Infrared Echelle Spectrograph) din cadrul Observatorului astronomic Keck din Hawaii. Noua generație de telescoape, din care vor face parte Telescopul Orbital James Webb și TMT (Thirty Meter Telescope), va fi suficient de performantă pentru a permite examinarea unor planete aflate la o distanță mai mare față de steaua în jurul căreia orbitează, "în zona de aur".

Astronomii au descoperit prima exoplanetă în 1992. De atunci au fost descoperite peste 1.000 de planete în afara sistemului nostru solar, iar multe altele așteaptă confirmarea.

Detaliile acestei descoperiri sunt prezentate în ultimul număr al revistei The Astrophysical Journal Letters.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa