Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 28 Ianuarie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cel mai vechi caz de cancer, descoperit în scheletul unui bărbat care a trăit acum 3.200 de ani

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 21 Martie, 2014 | Nr. accesari stire 741 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Cel mai vechi caz de cancer, descoperit în scheletul unui bărbat care a trăit acum 3.200 de ani

Scheletul unui bărbat care a suferit de un cancer metastazat în urmă cu peste 3.200 de ani, reprezentând cele mai vechi rămăşiţe pământeşti găsite vreodată care au legătură cu o boală în general asociată cu stilul de viaţă contemporan, a fost descoperit de arheologi în Sudan, informează AFP.

Potrivit unui studiu publicat în revista PLOS One, scheletul acelui bărbat, a cărui vârstă era cuprinsă între 25 şi 35 de ani, a fost găsit anul trecut într-un mormânt din Sudan, în apropiere de Nil, de un student de la Universitatea Durham din Marea Britanie.

Analiza oaselor a dezvăluit că bărbatul, ce provenea dintr-o familie bogată, suferea de un cancer cu metastaze, însă cercetătorii nu au putut să determine dacă acesta a murit în cele din urmă din cauza acestei boli.

Acesta este, până în prezent, cel mai vechi schelet complet descoperit de cercetători ce a aparţinut unui om care suferea de un cancer de acest tip, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Durham şi de la British Museum.

În condiţiile în care cancerul este în zilele noastre una dintre principalele cauze de mortalitate, se întâmplă foarte rar ca urme ale acestei maladii să fie descoperite de arheologi, fapt care i-a făcut pe specialişti să afirme că boala este "în principal asociată cu modul de viaţă contemporan şi cu creşterea speranţei de viaţă".

Analiza scheletului arată că "forma micilor leziuni de pe oase putea să fi fost cauzată doar de un cancer al ţesuturilor moi, chiar dacă originea exactă (a maladiei) este imposibil de determinat doar pe baza oaselor", a explicat Michaela Binder, arheologul aflat la originea descoperirii.

"Acest schelet ar putea să ne ajute să înţelegem istoria aproape necunoscută a cancerului. Avem foarte puţine exemple anterioare primului mileniu de dinaintea erei noastre", a adăugat cercetătoarea austriacă. "Trebuie să înţelegem istoria bolii pentru a-i înţelege mai bine evoluţia", a mai spus aceasta.

Alte teste, în special radiografice, au permis observarea leziunilor de pe oase, cu metastaze pe clavicule, omoplaţi, vertebre, braţe, coaste, oasele coapselor şi ale bazinului.

Oamenii de ştiinţă pot deocamdată doar să emită speculaţii despre originea acestui cancer: fumul provocat de focul cu lemne, factorii genetici sau o maladie infecţioasă cauzată de paraziţi.

Scheletul a fost descoperit în situl Amara West, la 750 de kilometri depărtare de capitala sudaneză, Khartoum.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa