Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 29 Martie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Ameninţarea spaţială: „Siding Spring” riscă să distrugă două sonde spaţiale, „măturând” Marte cu 50 km/secundă!

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 01 Aprilie, 2014 | Nr. accesari stire 2020 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Ameninţarea spaţială: „Siding Spring” riscă să distrugă două sonde spaţiale, „măturând” Marte cu 50 km/secundă!

Cometa Siding Spring se va apropia la o distanţă mică de Marte pe 19 octombrie 2014 şi este posibil să măture planeta cu coama sa, putând pune în pericol sondele spaţiale Mars Reconnaissance Orbiter şi Mars Odissey, informează jpl.nasa.gov.

Pe 19 octombrie 2014, Siding Spring se va apropia de Marte la o distanţă de aproximativ 140.000 de kilometri, iar coama acesteia, activă având în vedere distanţa faţă de Soare, ar putea mătura planeta cu o viteză de peste 50 de kilometri pe secundă.

Imaginile observate cu ajutorul telescopului spaţial Hubble îi vor ajuta pe cercetători să afle mai multe informaţii despre axa de rotaţie a nucleului cometei Siding Spring şi viteza cu care aceasta aruncă jeturile de praf.

"Este vorba de o informaţie capitală de care avem nevoie pentru a determina la ce nivel jeturile de praf ale cometei vor afecta Marte şi împrejurimile sale", a spus Jian-Yang Li, de la Planetary Science Institute din Tucson (SUA).

Siding Spring se va apropia cel mai mult de Terra pe 25 octombrie, când se va afla la o distanţă de 209 milioane de kilometri - prea departe pentru a fi observată cu ochiul liber.

Cercetătorii nu ştiu încă în ce măsură Siding Spring va reprezenta un pericol pentru sondele spaţiale care orbitează Marte - Mars Reconnaissance Orbiter şi Mars Odyssey. Însă vor afla mai multe informaţii în aprilie, când cometa se va apropia mai mult de Soare. Totuşi, oficialii NASA spun că nu îşi fac griji pentru roboţii de pe Marte, Opportunity şi Curiosity, deoarece atmosfera planetei este suficient de densă pentru a împiedica praful ejectat de cometă să ajungă la suprafaţa ei.

Siding Spring - cunoscută sub denumirea ştiinţifică C/2013 A1 - a fost descoperită în ianuarie 2013 de un vânător de comete celebru, Robert McNaught, cu ajutorul observatorului Siding Spring din Australia.

Specialiştii cred că Siding Spring este la prima incursiune spre centrul Sistemului Solar, fiind venită din Norul lui Oort - un câmp de comete, rămăşiţe din ceea ce a rămas din crearea planetelor. Cercetătorii sunt de părere că această cometă va reface acest parcurs abia peste aproximativ un milion de ani.

Cometele sunt corpuri cereşti compuse din gheaţă şi praf. Aceşti "călători" solitari prin spaţiu s-au format în timpul naşterii Sistemului Solar şi se învârt în jurul Soarelui cu frecvenţe foarte diferite, care variază de la câţiva ani până la câteva milioane de ani. Atunci când se apropie de Soare, gheaţa se evaporă şi un înveliş de mari dimensiuni, în forma unei coame, se formează în jurul nucleului strălucitor. Cometa continuă cu o dâră de gaze şi praf care se poate întinde pe câteva milioane de kilometri, reflectând lumina Soarelui. Acest fenomen poate fi observat şi pe Pământ şi poartă numele de "coadă".

Majoritatea cometelor nu sunt vizibile cu ochiul liber. Cea mai cunoscută este cometa Halley, singura care vizitează Sistemul Solar destul de des şi are o strălucire suficient de mare pentru a fi văzută de majoritatea oamenilor cel puţin o dată pe durata vieţilor lor. Cometa Halley revine în Sistemul Solar la fiecare aproximativ 75 de ani şi ne-a vizitat ultima dată în 1986.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta