Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 28 Martie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Planetologii au aflat vârsta Lunii

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 03 Aprilie, 2014 | Nr. accesari stire 1238 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Planetologii au aflat vârsta Lunii

O echipă internațională de planetologi apreciază că Luna s-a format la 95 de milioane de ani după începutul sistemului nostru solar, pe baza unui nou 'ceas' descris miercuri în revista Nature.

Sistemul solar s-a format acum 4,56 miliarde de ani și, după modelul acceptat astăzi, Luna a apărut când Pământul, și el de-abia format, s-a ciocnit cu o altă planetă de mărimea lui Marte, relatează AFP. Fragmentele rezultate din coliziune s-au reacumulat, formând Luna. Impactul a declanșat și începutul ultimului act al formării nucleului Terrei.

Mai multe date fuseseră propuse pentru acest eveniment, pe baza măsurării izotopilor radioactivi: una din variante este că Luna s-a format la numai 30 milioane de ani după nașterea sistemului solar, altele situând evenimentul mai târziu, la 50-100 milioane de ani după apariția acestuia.

O echipă de planetologi francezi, germani și americani, condusă de Seth Jacobson și Alessandro Morbidelli, de la Observatorul de pe Coasta de Azur (Nisa), a folosit o altă metodă pentru a încerca să afle vârsta Lunii, bazată pe simulări numerice și compoziția chimică a mantalei Pământului (strat între nucleu și scoarța terestră). Oamenii de știință au descoperit 'o relație între perioada când s-a produs coliziunea în urma căreia s-a format Luna și cantitatea de material care a ajuns pe Pământ după acea ciocnire', arată Observatorul într-un comunicat.

Această legătură este 'un adevărat ceas pentru datarea evenimentului care a dus la formarea Lunii', se mai spune în comunicat. Noul ceas plasează nașterea Lunii la 95 milioane de ani (+/—32 milioane de ani) după apariția sistemului solar. El mai confirmă că Pământul este 'planeta căreia i-a trebuit cel mai mult timp să se formeze din sistemul nostru solar', a precizat Alessandro Morbidelli.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta