Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 04 Decembrie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Proiectul laserului de la Măgurele ar putea costa 700 milioane euro până când va funcționa

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 11 Aprilie, 2014 | Nr. accesari stire 797 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Proiectul laserului de la Măgurele ar putea costa 700 milioane euro până când va funcționa

Proiectul laserului de la Măgurele Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) beneficiază, într-o primă fază, de o finanțare de 350 milioane de euro, dar ar putea costa 700 de milioane de euro, până la momentul în care va deveni funcțional, a declarat joi, la conferința 'Innovate Now!', Adrian Curaj, directorul general al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării /UEFISCDI/.

Proiectul ELI-NP de construire a celei mai avansate infrastructuri pe plan mondial destinate studiilor legate de radiația fotonică cu caracteristici extreme este implementat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei. Prima fază a acestui ambițios proiect este cofinanțată de UE, în baza unui contract încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică.

ELI-NP este parte componentă a unui proiect de mare anvergură de cercetare științifică, teoretică și aplicată, care va avea instalații în România, Republica Cehă și Ungaria și va fi realizat de un consorțiu format din 13 state europene. Proiectul ELI-NP, a cărui valoare totală este de 356,23 milioane de euro, este implementat în două faze: în exercițiul bugetar al UE 2007-2013 și în cadrul de programare bugetară 2014-2020.

Crearea celui mai puternic fascicul de lumină produs vreodată este obiectivul unui experiment paneuropean care își propune să lupte mai eficient împotriva cancerului, să elimine reziduurile radioactive și chiar să deschidă noi orizonturi fizicii materialelor. ELI are ca obiectiv obținerea de intensități foarte ridicate ale laserului și pulsuri foarte scurte.

În România, două lasere de 10 petawatt și un transmițător puternic de raze gamma vor acționa pentru a experimenta atât în câmpul fizicii, cât și în aplicații medicale și sociale. Viitorul laser ELI-NP va folosi tehnologie de vârf pentru a aplica terapii cu protoni, tratament care permite atacarea agresivă și în forță a tumorilor, diminuând în același timp afectarea zonelor adiacente sănătoase. O terapie care este încă extrem de costisitoare și care necesită o importantă desfășurare tehnologică, însă care s-ar putea dovedi foarte eficientă în viitor.

În plus, această tehnologie va îmbunătăți eficiența radioterapiei, prin obținerea de noi radioizotopi, dar și a chimioterapiei, datorită producerii unui izotop de platină radioactiv.

Alte aplicații ale noului laser vor fi în domeniul fizicii materialelor, al nanotehnologiei, dar și în controlul traficului materialelor radioactive.

Totodată, fasciculul de lumină poate fi folosit și aplicat în alte tehnologii, pentru a elimina în doar câteva secunde reziduurile lăsate de centralele și de centrele de cercetare a energiei nucleare, accelerând astfel un proces care în prezent durează zeci de ani.

Laboratorul de la Măgurele va studia interacțiunea laserului și a radiațiilor electromagnetice cu materia, pentru a deschide calea experimentelor cu un laser chiar mai puternic.

Un număr de 126 persoane vor fi angajate în cercetare-dezvoltare până în 2016 la proiectul laserului de la Măgurele — Extreme Light Infrastructure — Nuclear Physics (ELI-NP), iar numărul de angajați va crește treptat la 250 până în anul 2018, după mai multe sesiuni de concurs.

Potrivit site-ului proiectului, din cele 126 de persoane angajate până în anul 2016, 20 vor fi cercetători seniori, 70 cercetători juniori, 20 ingineri și 16 tehnicieni.

Premierul Victor Ponta a apreciat, joi, că proiectul de cercetare de la Măgurele (lângă București), în cadrul căruia va fi construit cel mai puternic laser din lume, ar putea aduce României Premiul Nobel.

"La Măgurele va fi construit cel mai puternic laser din lume — ELI-NP este proiectul de cercetare care ar putea aduce României premiul Nobel! Susțin acest proiect și le urez mult succes cercetătorilor!", a scris prim-ministrul pe contul său de Facebook.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
ACUMA LA TV 16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa