Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 28 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Misterul „Evangheliei soţiei lui Iisus”. De ce cred experţii că acest papirus nu este autentic

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 24 Aprilie, 2014 | Nr. accesari stire 723 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Misterul „Evangheliei soţiei lui Iisus”. De ce cred experţii că acest papirus nu este autentic

Papirusul numit „Evanghelia soţiei lui Iisus”, scris în limba coptă, a strânit interesul presei şi al experţilor încă de la prezentarea lui oficială, în anul 2012. Deşi a fost declarat autentic în urma unei cercetări publicate în Harvard Theological Review, mulţi specialişti îl contestă în continuare.

Printre cei care se îndoiesc de autenticitatea acestui document, care are dimensiunea unui card de credit, se numără şi profesorul Leo Depuydt, de la Universitatea Brown. El invocă în acest sens mai multe argumente.

În prezent, proprietarul acestui papirus este o persoană anonimă, iar expertul care l-a descoperit şi îi susţine autenticitatea, profesorul Karen King de la Universitatea Harvard, refuză să dezvăluie identitatea acestuia.

King spune că documentul datează din secolul al V-lea e.n. şi conţine un fragment foarte interesant dintr-o evanghelie necunoscută până acum.

Iisus le vorbeşte discipolilor săi despre o femeie pe nume Maria (probabil Maria Magdalena) şi foloseşte de asemenea expresia „soţia mea”.

Aceasta este dovada, spune Karen King, că primii creştini credeau că Iisus a fost căsătorit. Astfel, papirusul a fost numit ”Evanghelia soţiei lui Iisus”.

Există însă câteva probleme cu acest document, pe lângă faptul că poprietarul nu vrea să i se afle identitatea. Textul scris în limba coptă este plin de greşeli, iar coptologii se îndoiesc că ar fi fost scris atât de neglijent de un scrib din acea perioadă.

În plus, nu se ştie aproape nimic despre provenienţa manuscrisului. Karen King a prezentat recent un contract care demonstrează că acest papirus a fost cumpărat de la un colecţionar german pe nume Hans-Ulrich Laukamp, în 1999.

Acesta l-ar fi obţinut la rândul său în 1963, de la o persoană din Potsdam.

Jurnaliştii de la Live Science au pornit pe urmele manuscrisului, căutând detalii despre foştii săi proprietari. Ei au aflat însă ceva suprinzător.

Laukamp, un om de afaceri care a murit în anul 2002, nu a colecţionat niciodată antichităţi, spune reprezentantul său legal, Rene Ernest.

În plus, Laukamp a trăit în Germania de Vest, astfel nu ar fi avut cum să ajungă la Potsdam, dincolo de Zidul Berlinului, pentru a cumpăra papirusul, în anul 1963.

Dezinteresul omului de afaceri german faţă de antichităţi este confirmat şi de un alt prieten, Axel Herzsprung, care a fost intervievat de reporterii Live Science.

Potrivit acestuia, Laukamp se rezuma la cumpărarea unor suveniruri banale din călătorii şi nu a arătat niciodată prietenilor săi că are vreun papirus.

Cu toate acestea, Karen King a publicat în articolul din Harvard Theological Review o copie a unei scrisori primite de la actualul proprietar al documentului. Scrisoarea era adresată lui Laukamp de către profesorul Peter Munro, de la Universitatea Freie din Berlin, în 1982.

Profesorul vorbea de un coleg egiptolog, Gerhard Fech, care a cercetat papirusul lui Laukamp şi ar fi spus că documentul conţine un text din Evanghelia după Ioan. Prin urmare, nu menţionează explicit nimic despre „Evanghelia soţiei lui Iisus”.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
ACUMA LA TV 19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa