Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 04 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Așa-zisa 'planetă de diamant' ar putea avea o natură mai puțin prețioasă (studiu)

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 30 Aprilie, 2014 | Nr. accesari stire 666 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Așa-zisa 'planetă de diamant' ar putea avea o natură mai puțin prețioasă (studiu)

Analiza raportului dintre oxigen și carbon al stelei pe orbita căreia se află celebra 'planetă din diamant', 55 Cancri e, aflată la 40 de ani lumină de Terra, în constelația Racului, ridică semne de întrebare cu privire la compoziția din diamant și grafit a acestei planete, conform unui alt studiu publicat în revista Astronomy.

Planeta, a cărei existență a fost confirmată anterior de NASA, ar fi o adevărată bijuterie cosmică, în condițiile în care, după cum precizează și publicația spaniolă ABC, două treimi din masa planetei (care este de două ori mai mare decât Pământul) ar fi compuse din diamant pur. Forța de gravitație a planetei este cea care comprimă carbonul la presiuni uriașe, transformându-l în diamant, așa cum întâmplă și în subsolul terestru.

Studiul coordonat de astronomul Johanna Teske de la Universitatea din Arizona indică faptul că această planetă ar avea, de fapt, o natură mai puțin prețioasă.

Echipa coordonată de Teske a revizuit datele obținute din observațiile legate de existența acestei exoplanete și a ajuns la concluzia că elementul carbon — elementul chimic din care se formează diamantele în condiții uriașe de presiune — pare să fie mai puțin abundent în relație cu oxigenul în alcătuirea stelei în jurul căreia orbitează această planetă. Planetele și sistemele solare se formează din materia rămasă după nașterea unei noi stele, iar dacă carbonul este mai puțin abundent în relație cu oxigenul pe steaua mamă, teoretic, același raport ar trebui să se regăsească și în alcătuirea planetei 55 Cancri e.

'Studiul inițial indica faptul că steaua 55 Cancri, o stea din centrul unui sistem solar format din 5 planete, ar avea un raport de carbon:oxigen mai mare de 1 (...) însă analiza noastră indică faptul că această stea ar fi mai săracă în carbon decât s-a crezut inițial', conform lui Teske.

Echipa coordonată de Johanna Teske a ajuns la concluzia că steaua 55 Cancri conține cu aproximativ 25% mai mult oxigen decât carbon. 'Teoretic, (planeta) 55 Cancri ar putea prezenta totuși un raport ridicat carbon:oxigen și ar putea fi o planetă din diamant, dar steaua în jurul căreia gravitează nu prezintă un raport similar între cele două elemente', a mai adăugat ea.

Planeta 55 Cancri e orbitează în jurul unei stele din clasa Soarelui, aflată la 40 de ani lumină distanță, însă se mișcă atât de repede pe orbită încât un an la suprafața acestei planete este echivalent cu doar 18 ore pe Pământ.

Descoperită de o echipă franco-americană în 2012, dimensiunea acestei planete este de două ori mai mare decât cea a Pământului, iar masa sa este de 8 ori mai mare. La suprafața acestei planete este de asemenea și incredibil de fierbinte, temperaturile medii ajungând la 1.600 de grade Celsius.

"Suprafața acestei planete este acoperită cu grafit și diamant, și nu cu apă și granit" ca pe Pământ, susținea Nikku Madhusudhan, cercetător la Yale care a realizat această descoperire alături de Olivier Mousis, de la Institutul de Astrofizică și Planetologie din Toulouse, Franța. Cei doi estimează că trei mase ale Pământului ar fi echivalente cu aproximativ o treime din masa acestei planete.

Cum astronomii nu pot analiza direct materia din care sunt formate stelele și exoplanetele, ei trebuie să se bazeze pe observații indirecte, așa cum ar fi spectrul de absorbție al luminii — fiecare element chimic absoarbe lumina pe diferite lungimi de undă ce corespund unor anumite elemente chimice. Prin analiza spectrului de absorbție al luminii care stăbate atmosfera incandescentă a unei stele este posibilă identificarea elementelor chimice prezente în atmosfera respectivei stele.

În urma unei astfel de analize, echipa coordonată de Johanna Teske a ajusn la concluzia că steaua 55 Cancri este 'mai rece decât Soarele și mai bogată în metale'.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa