Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 03 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Dovada jafurilor de artă comandate de Hitler

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 09 Mai, 2014 | Nr. accesari stire 944 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Dovada jafurilor de artă comandate de Hitler

Un album cu coperti de piele folosit de Adolf Hitler pentru a avea o imagine asupra operelor de arta jefuite de nazisti din intreaga Europa in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a fost donat Arhivelor Nationale ale SUA vineri, la aniversarea sfarsitului razboiului.

Asa-numitul "Albumul 6 al lui Hitler" disparuse din colectia care ulterior a fost folosita in cadrul procesului de la Nuremberg ca dovada impotriva liderilor nazisti, scrie ABC News.

O coperta innegrita si legata de sfori fragile acopera o adevarata comoara: pagini dupa pagini cu fotografii ale operelor de arta nepretuite realizate de unii dintre cei mai mari artisti ai lumii, toate furate de armata germana din Europa.

Albumul a fost realizat de o unitate speciala germana care a catalogat sistematic prada adunata din Europa, fiind destinat special pentru Hitler. Se cunoaste existenta a 42 de astfel de albume si cele mai multe se afla la Arhivele Nationale ale SUA.

Insa, pentru ca sute de mii de opere de arta si obiecte de cultura inca sunt date disparute de la incheierea razboiului, fiecare pagina a acestui album poate fi cheia pentru redescoperirea unora.

"Fiecare album este o dovada suplimentara a furtului de arta si a altor comori culturale premeditat de Hitler. Istoria noastra nu este un capitol inchis. Noi dovezi apar si ne dau noi perspective ", a declarat David Ferriero, arhivar al institutiei americane.

Albumul 6 a disparut din resedinta lui Hitler din Alpii bavarezi in ultimele zile ale razboiului. Un soldat american aflat in regiune a luat albumul ca suvenir, fara sa realizeze importanta acestuia.

Caietul a fost pastrat de familia acestuia si a a ramas ascuns timp de decenii pana cand un nepot a luat legatura cu Monuments Men Foundation, o organizatie care incearca sa recupereze artefactele culturale pierdute in perioada razboiului.

Organizatia a pastrat numele unei unitati din cadrul armatei americane insarcinate cu recuperarea acestor obiecte, despre care s-a facut recent si un film, "The Monuments Men".

Robert Edsel, presedintele fundatiei, spune ca multe dintre aceste dovezi ale furtului au fost luate intentionat de unele guverne sau colectionari sau de cei care le-au considerat suvenire. "Faceau parte din locul crimei, dar nimeni nu a inteles asta in acel moment", a spus acesta.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa