Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 03 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Descoperirea anului este de fapt o eroare? Unii fizicieni contestă detectarea undelor gravitaţionale

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 15 Mai, 2014 | Nr. accesari stire 847 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Descoperirea anului este de fapt o eroare? Unii fizicieni contestă detectarea undelor gravitaţionale

După doar câteva săptămâni de la anunţarea oficială a descoperirii undelor gravitaţionale primordiale, cea mai importantă ştire a anului este deja contestată de unii fizicieni.

În urmă cu câteva săptămâni, fizicienii americani au declarat că au descoperit cu ajutorul telescopului BICEP2 din Antarctica prima dovadă directă a undelor gravitaţionale primordiale, adică primele şocuri de după Big Bang, care au marcat naşterea Universului.

La doar o fracţiune de secundă după Big Bang, Universul s-a extins cu o viteză mult mai mare ca viteza luminii, aceasta fiind etapa de inflaţie cosmică.

Potrivit unor zvonuri care au început deja să circule în presa de specialitate, savanţii care au făcut marele anunţ ar fi recunoscut deja că au greşit.

Echipa ar fi omis un detaliu în analizarea prafului cosmic, prim urmare semnalul detectat de ei ar fi putut proveni din altă sursă, nu din undele gravitaţionale primordiale, spun unii fizicieni, printre care şi Adam Falkowski, de la Laboratorul de Fizică teoretică din Orsay, Franţa.

Cu toate acestea, savanţii americani îşi susţin în continuare teoria. Totuşi, pentru a fi confirmată ipoteza lor, este nevoie ca o altă echipă să confirme sau să infirme experimentul. Iar acest demers ar putea să dureze aproximativ un an de zile.

Teoria inflaţiei cosmice a fost enunţată de Albert Einstein, care a spus că o explozie de proporţia Big Bang-ului trebuie să lase urme în spaţiu-timp, iar acestea sunt undele gravitaţionale primordiale. Ele nu fuseseră însă detectate, fiind recunoscute doar teoretic.

Ele lasă însă şi semne indirecte, putând fi observate în microundele din radiaţia cosmică. Telescopul BICEP2 ar fi detectat însă în mod direct aceste semnale, potrivit teorii anunţate recent.

Faptul că inflaţia, un fenomen cuantic, a produs unde gravitaţionale demonstrează că gravitaţia are o natură cuantică, la fel ca celelalte forţe fundamentale ale naturii, spun experţii.

De asemenea, modul în care cercetătorii au confirmat inflaţia are o importanţă semnificativă, căci este cea mai directă dovadă a faptului că undele gravitaţionale, un element cheie din teoria generală relativităţii a lui Einstein, chiar există.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
ACUMA LA TV 12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa