Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 03 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Origine misterioasă: ce ar putea fi aceste cercuri submarine din Marea Mediterană?

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 16 Mai, 2014 | Nr. accesari stire 737 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Origine misterioasă: ce ar putea fi aceste cercuri submarine din Marea Mediterană?

Fotografii aeriene ale apelor de coastă din jurul unor insule din Croaţia au dat la iveală o particularitate misterioasă: o serie de formaţiuni circulare subacvatice de iarbă de mare, dispuse în mod suprinzător de regulat. Deşi au studiat cercurile la faţa locului, biologii nu au încă o explicaţie pentru apariţia acestor ciudate formaţiuni.

Cercurile apărute în apele insulelor croate, în zonele acoperite de Posidonia oceanica, o plantă marină specifică Mediteranei, au aproximativ 50 metri în diametru şi se află la distanţe aproximativ egale unul de altul şi faţă de insule.

Biologul Mosor Prvan, din cadrul organizaţiei non-guvernamentale de mediu Sunce Association, a observat cercurile în fotografii aeriene făcute în 2013.  El şi colegii săi au crezut iniţial că e vorba despre o prelucrare a fotografiilor, aşa că au făcut scufundări în zonele respective, pentru a vedea la faţa locului despre ce e vorba.

Aşa au descoperit cercurile de iarbă de mare Posidonia, mari, distribuite regulat şi cu margini perfect trasate.

Un caz similar s-a petrecut în Danemarca, unde biologii au descoperit cercuri de iarbă de mare care s-au dovedit a se datora unei substanţe toxice care a distrus plantele pe anumite porţiuni, lăsând aceste petice circulare.

Însă cazul din Croaţia e diferit: cercurile sunt mai mari, mai ordonat dispuse şi cu o formă mai regulată.

Ce anume a dus la apariţia lor rămâne un mister. Prvan este convins că ele au o origine antropogenică (sunt făcute de om). Niciunul dintre experţii în studiul ierbii de mare, pe care i-a contactat, nu a putut da vreo explicaţie.

O posibilă cauză ar putea fi pescuitul ilegal cu dinamită, dar Prvan respinge acestă ipoteză; exploziile de acest gen, spune el, lasă urme mai mici şi neregulate. Ar trebui o cantitate foarte mare de dinamită pentru a crea o astfel de urmă circulară, cu diametrul de 50 de metri.

Biologul se gândeşte şi el la o ipoteză. – destul de hazardată, după cum declară el însuşi – şi anume, nişte experimente militare. El intenţionează acum să încerce să afle – cunoscând ritmul de creştere al plantei Posidonia oceanica – cât de vechi sunt aceste cercuri.

Biologii sunt preocupaţi de acest fenomen din cauza faptului că aceşte „pajişti” submarine de Posidonia oceanica reprezintă unul dintre cele mai importante habitate din Marea Mediterană, adăpostind specii unice de animale.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
ACUMA LA TV 12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa