Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 28 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Am putea trăi cu 50% mai mult decât în prezent? A fost descoperită o substanţă care prelungeşte viaţa în mod spectaculos

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 19 Mai, 2014 | Nr. accesari stire 938 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Am putea trăi cu 50% mai mult decât în prezent? A fost descoperită o substanţă care prelungeşte viaţa în mod spectaculos

Un compus chimic măreşte considerabil durata vieţii, cel puţin la micii viermi nematozi utilizaţi ca animale de laborator în acest nou studiu. Exemplarele cărora li s-a administrat compusul – numit alfa-ketoglutarat – au trăit cu 50% mai mult decât în mod obişnuit, iar cercetătorii spun că substanţa interferează cu procesele de producere a energiei la nivel celular şi imită efectele unei restricţii calorice severe. Totuşi, autorii studiului avertizează că rezultatele sunt valabile pentru nematozii studiaţi, nu neapărat şi pentru oameni, în cazul acestora fiind necesare studii mult mai aprofundate.

Viermii nematozi Caenorhabditis elegans care au fost trataţi cu alfa-ketoglutarat au trăit cu 50% mai mult şi erau mult mai vioi şi mai viguroşi, la o vârstă înaintată, decât semenii lor care nu primiseră această substanţă, arată rezultatele studiului, publicate în Nature. Cercetările au fost realizate de oamenii de ştiinţă de la University of California - Los Angeles.

Alfa-ketoglutaratul este o componentă a căii metabolice numite ciclul acidului tricarboxilic, parte a procesului de generare a energiei în celule. Compusul poate inhiba o enzimă esenţială numită ATP-sintaza, care catalizează formarea ATP (adenozin-trifosfat), substanţa ce reprezintă  „combustibilul” care asigură energia celulară. Inihibând ATP-sintaza, alfa-ketoglutaratul reduce sinteza ATP, micşorând astfel producţia de energie la nivelul organismului.

Cercetătorii au presupus că reducerea producţiei de energie ar imita efectele unei alimentaţii sărace în calorii, care poate prelungi viaţa la unele specii de animale, după cum au arătat studii anterioare. Ca un argument în plus, autorii studiului au arătat că restricţia calorică măreşte nivelul de alfa-ketoglutarat.

Dar, deşi rezultatele sunt promiţătoare, e nevoie de studii aprofundate, pe termen lung, pe animale mai asemănătoare omului, pentru a înţelege potenţialul alfa-ketoglutaratului.

De altfel, reducerea capacităţii corpului de a produce energie poate avea efecte neplăcute, precum oboseala musculară, care reduce forţa muşchilor. 

Oricum, însă, datele privind corelaţia dintre alfa-ketoglutarat şi longevitate, deşi foarte interesante, sunt totuşi limitate la studii de scurtă durată pe viermi nematozi, avertizează Matt Kaeberlein, un specialist în studiul îmbătrânirii la University of Washington din Seattle, SUA.

Oamenii nu ar trebui să se grăbească să ia suplimente de alfa-ketoglutarat, în speranţa de a trăi mai mult; e prea devreme pentru a spune că această substanţă e un medicament împotriva îmbătrânirii, spune el.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa