Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 01 Iunie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Un diamant a fost comprimat prin expunere la niveluri de presiune similare celor din nucleul planetei Saturn

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 21 Iulie, 2014 | Nr. accesari stire 723 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Un diamant a fost comprimat prin expunere la niveluri de presiune similare celor din nucleul planetei Saturn

Diamantul, cel mai dur material existent în natură, a fost comprimat prin expunere la niveluri record de presiune, cu ajutorul celui mai mare laser din lume, în Statele Unite, informează BBC.

Cristalul de carbon a fost condensat la presiunea de bază a planetei Saturn, de 14 ori mai mare decât cea din centrul Pământului. Experimentul, realizat la National Ignition Facility (NIF) din cadrul Laboratorului Național Lawrence Livermore din California, SUA, oferă indicii cu privire la condițiile din interiorul planetelor bogate în carbon, subliniază studiul publicat pe 16 iulie în revista Nature.

"Nu știm ce se află în miezul lui Jupiter sau Saturn, dar acum, pentru prima dată, avem posibilitatea de a studia modul în care există materia în aceste condiții extreme de presiune și temperatură,", a declarat autorul principal al studiului, dr. Ray Smith, citat de BBC.

"Experimentele noastre oferă o metodă de a recrea condițiile din nucleul planetelor de gaz gigantice — atât în interiorul sistemului nostru solar cât și în afara lui. "S-a presupus, de exemplu, că Neptun are un nucleu de diamant, datorită descompunerii metanului care se compactează sub presiune extremă. Misiunea spațială Kepler a descoperit că planete de dimensiunea lui Neptun sunt foarte frecvente în galaxia noastră. Se presupune că presiunile extreme din nucleul lor produc schimbări radicale ale proprietăților materiei’‘.

Cum se pot reproduce pe Pământ aceste medii extraterestre este o provocare extraordinară pentru oamenii de știință. National Ignition Facility a fost construit pentru a studia fuziunea nucleară prin confinare inerțială (ICF) și are 192 de lasere folosite pentru a bombarda materialele cu energie.

Cercetătorii americani au folosit NIF pentru a comprima carbonul printr-o tehnică de compresie dinamică intensivă. Ei au concentrat 176 de raze laser pe un diamant țintă de dimensiuni milimetrice, ținut în centrul unei sfere de aluminiu de zece metri.

"Provocarea în experimentele noastre a fost de a păstra temperaturi suficient de scăzute, care să fie relevante pentru planete gigant de gaz, cum ar fi Jupiter", a declarat Dr. Smith la BBC News. Energia combinată a laserelor a creat valuri de presiune în diamant, comprimându-l la cinci tera-pascali (50 de milioane de atmosfere), la fel ca presiunea din centrul planetei Saturn.

"Diamantul — materialul cel mai puțin compresabil cunoscut, a fost comprimat la o densitate fără precedent — mai mare decât cea a plumbului", scriu autorii în Nature. În timp ce presiunea a crescut, cercetătorii au măsurat stresul, densitatea și sunetul carbonului de cristal.

Datele obținute în urma experimentului vor ajuta să se stabilească dacă unele planete sunt într-adevăr bogate în carbon. Dacă vrem să aflăm ce planete în afară de Pământ ar putea fi locuibile, trebuie să trecem la o înțelegere mai amplă a tuturor produselor finale posibile rezultate din procesele de formare a unei planete, spun oamenii de știință, care promit să-și intensifice experimentele.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
ACUMA LA TV 12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa