Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 30 Aprilie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cel mai precis ceas construit vreodată de om are o misiune specială: testarea teoriei relativităţii a lui Einstein

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 21 Iulie, 2014 | Nr. accesari stire 1268 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Cel mai precis ceas construit vreodată de om are o misiune specială: testarea teoriei relativităţii a lui Einstein

Ceasul atomic de mare precizie Pharao, construit pentru a nu varia cu mai mult de o secundă în 300 milioane de ani, a fost livrat Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi va fi trimis în spaţiu în 2016 la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), potrivit Centre national d’‘études spatiales (Cnes).

Pharao va permite testarea, "cu un grad de precizie ce nu a fost niciodată atins", fundamentelor teoriei relativităţii generale formulată de Einstein, a precizat Cnes.

Integrat în ansamblul european Aces (Atomic Clock Ensemble in Space), Pharao va folosi tehnici de răcire cu raze laser a atomilor de cesiu. În experimentul Aces, Pharao va fi comparat, graţie unor legături cu microunde sau optice, cu alte ceasuri atomice repartizate în diferite puncte de pe Glob şi care funcţionează cu alte tipuri de atomi.

 "Aces va efectua diverse teste pentru a analiza în cele mai mici detalii teoria relativităţii generale", a subliniat Cnes, precizând faptul că măsurarea "efectului Einstein" va beneficia de "o ameliorare de aproape 100 de ori".

În viziunea spaţiu-timp propusă de Einstein la începutul secolului al XX-lea, trecerea timpului devine dependentă de gravitaţie şi deci de altitudine: timpul se scurge mai repede în vârful Turnului Eiffel decât la baza acestuia.

"Efectul Einstein" este foarte sensibil în spaţiu. El este luat în calcul mai ales de către sisteme de navigare prin satelit GPS şi Galileo, care se bazează pe conversia timpului în distanţă.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.



share - facebook    share - twitter
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
ACUMA LA TV 12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta