Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 22 Februarie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Asteroidul care a „resetat” biosfera

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 18 Septembrie, 2014 | Nr. accesari stire 590 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Asteroidul care a „resetat” biosfera

În urmă cu 66 de milioane de ani, un asteroid cu diametrul de 10 km a lovit Pământul, ducând la dispariţia unei mari părţi din fauna globului, inclusiv a dinozaurilor. Dar efectele au fost extrem de ample şi asupra lumii vegetale: „raporturile de forţă” între diferitele grupuri de plante s-au schimbat şi a luat avânt dezvoltarea plantelor care domină şi azi vegetaţia Terrei.

După impact, plantele cu creştere sezonieră, rapidă, au început să se dezvolte spectaculos şi au depăşit plantele veşnic verzi, dominante până atunci în flora Pământului.

Nu se aplică aici principiul „supravieţuirii celui mai apt”: impactul a determinat efectiv o „resetare”, crede dr. Benjamin Blonder, de la University of Arizona.

De fapt, acest eveniment ar explica de ce, azi, pe planetă predomină pădurile formate din specii cu creştere sezonieră, cu frunze căzătoare (decidue), nu din plante veşnic verzi (sempervirescente, sau cu frunze persistente).

Speciile cu frunze căzătoare, care cresc repede şi îşi leapădă frunzele într-o anumită perioadă a anului, erau capabile în mai mare măsură să reziste schimbării de condiţii ambientale generate de impact. Căderea asteroidului a produs probabil o schimbare a climei asemănătoare unei „ierni nucleare”, din cauza ridicării în atmosferă a unei mari cantităţi de praf, care a întunecat cerul, împiedicând  în bună măsură razele Soarelui să ajungă la Pământ.

Plantele sempervirescente au frunze ce cresc încet, cu costuri energetice ridicate, dar sunt păstrate o perioadă lungă de timp. La plantele cu frunze căzătoare, frunzele sunt „fabricate” mai repede şi mai ieftin, ţin mai puţin, dar sunt înlocuite cu uşurinţă.

Studiul, publicat în Public Library of Science Biology, a analizat cca. 1000 de fosile de plante, colectate dintr- formaţiune geologică din SUA, numită Hell Creek.

Analiza a arătat că, după impactul asteroidului, a avut loc o schimbare majoră în flora Pământului, o trecere de la predominanţa speciilor sempervirescente la cea a plantelor cu frunze căzătoare.

Studiul arată că evenimentul catastrofic nu a afectat în mod egal toate formele de viaţă, dar a influenţat decisiv modul în care este azi alcătuită biosfera terestră.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
ACUMA LA TV 21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa