Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 28 Aprilie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

O companie americană de vârf anunţă o reuşită remarcabilă în domeniul fuziunii nucleare

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 20 Octombrie, 2014 | Nr. accesari stire 1397 ori | Comentarii stire 0 comentarii

O companie americană de vârf anunţă o reuşită remarcabilă în domeniul fuziunii nucleare

Fuziunea nucleară a fost descrisă drept un „Sfânt Graal” în domeniul tehnologiilor energetice; a reuşi să o stăpânim ar însemna să posedăm o sursă de energie care ne-ar ajuta să depăşim problemele economice şi ambientale generate de sistemele actuale de producere a energiei. Recent, compania Lockheed Martin a anunţat că a înregistrat un progres remarcabil în dezvoltarea unei surse de energie bazate pe acest proces.

Fuziunea nucleară este procesul prin care doi atomi sunt contopiţi într-unul singur (spre deosebire de fisiunea nucleară, procesul pe care se bazează azi producerea energiei atomice şi care presupune scindarea unui atom în două părţi). Prin fuziune ar putea fi produsă de 3-4 mai multă energie decât prin fisiune, iar procesul ar fi mult mai puţin poluant decât obţinerea energiei din hidrocarburi sau decât fisiunea nucleară.

Fuziunea nucleară are loc în mod natural în stele, dar pe Pământ oamenii nu au reuşit până acum să controleze acest proces în aşa fel încât să poată obţine energie în sisteme industriale, în mod eficient.

Specialiştii de la Lockheed Martin au reuşit acum să demonstreze că poate fi construit un reactor de fuziune de 100 megawaţi, măsurând nu mai mult de 2,1 x 3 metri (de aproximativ 10 ori mai mic decât reactoarele actuale), care ar putea încăpea, aşadar, într-un camion mare.

Procesul de fuziune implică două tipuri de atomi de hidrogen – deuteriu şi tritiu (izotopi ai hidrogenului) -, amestecul gazos de izotopi fiind injectat într-o incintă. Sub influenţa unui aport de energie din exterior, electronii se desprind de atomi, formându-se o aşa-numită plasmă ionică.

Elementul-cheie al proiectului realizat de Lockheed Martin este forma tubulară, care permite depăşirea uneia dintre problemele reactoarelor tradiţionale de fuziune nucleară, ce pot conţine o  cantitate limitată de plasmă.

 Cercetătorii de la Lockheed Martin au găsit o cale de a „constrânge” plasma, folosind un aşa-zis reactor compact de fuziune (compact fusion reactor - CFR) care are în interior un câmp magnetic cu o anumită formă, care împiedică expansiunea plasmei.

Compania Lockheed Martin a anunţat că va construi şi testa un reactor compact de fuziune în mai puţin de un an, va construi un prototip în următorii 5 ani, iar reactoarele ar putea deveni disponibile pe piaţă peste un deceniu.



share - facebook    share - twitter
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
  19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
ACUMA LA TV 20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta