Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 29 Martie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Tehnologia cu laser, folosită în cercetarea sitului Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 11 Noiembrie, 2014 | Nr. accesari stire 38867 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Tehnologia cu laser, folosită în cercetarea sitului Ulpia Traiana Sarmizegetusa

 Tehnologia laser va fi utilizată în cercetarea sitului roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ca parte a unui unui proiect amplu ce prevede folosirea tehnicilor moderne, non-invazive, în arheologie, rezultatele obținute urmând să fie prezentate în cadrul primului Târg de Arheologie din România, ce va avea loc în august 2015 în localitatea hunedoreană Sarmizegetusa.

Proiectul a fost prezentat luni la Deva, fiind dezvoltat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică INOE 2000 în parteneriat cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva, Muzeul Național de Istorie a României și o firmă privată de formare profesională, scopul final fiind acela de a pune în valoare cercetările științifice efectuate în fosta capitală a Daciei Romane.

"Metodele de cercetare în arheologie și restaurare sunt din ce în ce mai moderne. Sunt metode geofizice de investigație pe spații foarte mari, fără să fie afectate de vegetație sau teren. Sunt metode bazate pe fascicule laser care pot da informații despre obiecte și despre poziționarea lor. Cu ajutorul metodelor optoelectrice vom putea vedea ceea ce nu observăm întotdeauna cu ochiul liber", a declarat luni Roxana Rădvan, coordonator al proiectului din partea INOE 2000.

Rezultatele cercetărilor vor fi prezentate specialiștilor în arheologie din mai multe țări în cadrul unui forum de discuții ce va fi deschis în mediul online, dar și direct, cu ocazia Târgului de Arheologie ce va fi organizat în luna august 2015 la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Publicul larg va putea vedea munca arheologilor la fața locului, dar și pe mai multe calculatoare ce vor exista într-un Centru Cibernetic ce urmează să fie deschis în Muzeul "Daicoviciu" din localitatea Sarmizegetusa, informația pentru pasionații de istorie urmând să ia o formă accesibilă și atractivă.

"Târgul de Arheologie va dura una sau două săptămâni și în fiecare zi vor fi organizate discuții, seminarii online sau direct în situl istoric la care vor lua parte specialiști în arheologie sau studenți de la facultățile de profil. Târgul de Arheologie va permite și întâlnirea arheologilor cu publicul larg, în spațiul muzeului din Sarmizegetusa unde vom amenaja curtea, vom monta infochioșcuri și vom prezenta materiale promoționale", a explicat directorul Muzeului din Deva, Liliana Țolaș.

Turiștii vor putea să facă și un tur virtual al sitului istoric, scopul fiind promovarea acestuia în special în rândurile tinerilor.

Proiectul intitulat "Centru pentru valorizarea proiectelor cultural-științifice în arheologie" CERES are o valoare de 1,25 milioane lei, din care MCDR Deva va avea la dispoziție un buget de 136.000 de lei și se va derula pe o perioadă de trei ani. Fondurile sunt asigurate de Ministerul Educației Naționale.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
ACUMA LA TV 17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta