Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 18 Ianuarie, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Descoperire importantă la CERN. Cercetătorii au observat pentru prima dată două noi particule

Categorie stire INCENDIAR | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 20 Noiembrie, 2014 | Nr. accesari stire 1285 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Descoperire importantă la CERN. Cercetătorii au observat pentru prima dată două noi particule

Două particule noi au fost descoperite cu ajutorul acceleratorului de particule LHC (Large Hadron Collider), au anunţat miercuri cercetătorii de la CERN, Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare, care are sediul general la Geneva, informează AFP.

Existenţa celor două particule - denumite "Xi_b’‘" şi "Xi_b*" - era deja prezisă de modelele teoretice, dar, până în prezent, ele nu au putut fi observate niciodată.

Noile particule sunt barioni, care fac parte dintr-o familie de particule subatomice ai cărei reprezentanţi celebri sunt protonii şi neutronii.

Barionii sunt alcătuiţi din trei quarci, constituenţi elementari legaţi între ei prin una dintre cele patru interacţiuni fundamentale - "forţa nucleară tare".

Existenţa celor două particule noi a fost evidenţiată graţie unor experimente desfăşurate în 2011 şi 2012 cu ajutorul acceleratorului de particule LHC, aflat la graniţa dintre Elveţia şi Franţa.

Studiul a fost realizat de Matthew Charles, cercetător la Laboratorul de fizică nucleară din cadrul CNRS-UPMC-Université Paris Diderot, în colaborare cu un cercetător american.

Măsurarea proprietăţilor celor două noi particule "contribuie la o mai bună cunoaştere a teoriei forţei tari în cadrul Modelului standard din fizica particulelor", a subliniat CNRS (Centrul naţional de cercetări ştiinţifice din Franţa) într-un comunicat.

Interacţiunea tare sau forţa nucleară tare este responsabilă pentru coeziunea materiei nucleare.

Timp de multă vreme, descrierea teoretică a acestor interacţiuni a reprezentat o provocare pentru fizicieni.

Apoi, un progres decisiv a fost realizat atunci când savanţii au înţeles că acestea sunt asociate unui principiu geometric. În jurul anului 1970 a apărut schema teoretică a Modelului standard, care descrie particulele fundamentale ale materiei, maniera în care acestea interacţionează şi forţele care sunt exercitate între ele.

O particulă din aceeaşi familie, denumită "Xi_b*0", a fost deja observată în 2012, cu ajutorul LHC - cel mai mare accelerator de particule din lume.

Acelaşi LHC a permis descoperirea celebrului boson al lui Higgs, considerat de fizicieni cheia de boltă pentru structura fundamentală a materiei, o particulă elementară care dă masă unui număr mare de alte particule, potrivit teoriei Modelului standard.

LHC se află în prezent într-o fază de pregătire, după o pauză destul de mare, în vederea funcţionării cu energii mai ridicate şi cu fascile mai intense. Repornirea acceleratorului de particule este programată pentru primăvara anului 2015.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa