Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 20 Septembrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Reformele introduse de Raul Castro, insuficiente pentru relansarea economiei cubaneze

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 28 August, 2012 | Nr. accesari stire 6809 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Reformele introduse de Raul Castro, insuficiente pentru relansarea economiei cubaneze

Reformele iniţiate de preşedintele cubanez, Raul Castro, riscă să fie insuficiente pentru a ridica nivelul de trai al cubanezilor şi a repune economia pe calea dezvoltării, se arată într-un studiu semnat de şase economişti cubanezi, dat publicităţii lunii la Havana, transmit EFE şi AFP.

'Procesul de a modelului economic ar putea să nu fie suficient pentru a crea schimbările necesare unei ameliorări semnificative a nivelului de trai al populaţiei cubaneze şi a lansa o mişcare cu ajutorul căreia să pună ţara pe calea dezvoltării economice şi sociale', afirmă economistul Mauricio de Miranda.

Pentru a atinge aceste scopuri, Cuba are nevoie să se deschidă mai mult către economia de piaţă (statul controlează 90% din economie), să-şi modifice sistemul monetar şi să se doteze cu un cadru legal care să stabilească 'norme clare şi transparente', consideră Mauricio de Miranda, director al departamentului economic la Universitatea pontificală Javeriana de Cali din Columbia.

De Miranda şi alţi cinci economişti de la Centrul de studii economice din Havana analizează în cartea lor 'Cuba. Spre o strategie de dezvoltare la începutul secolului 21' reformele lansate în 2011 de regimul comunist pentru a 'actualiza' un model moştenit de la Uniunea Sovietică din anii 1970.

Reformele 'sunt lipsite de precizie în ce priveşte măsurile care trebuie adoptate' şi 'au fost luate numai două decizii ce aduc flexibilitate, autorizarea vânzării-cumpărării maşinilor şi a locuinţelor', subliniază Mauricio de Miranda în acest studiu publicat de revista Espacio Laical (www.espaciolaical.org).

'Reforma mecanismului economic trebuie să se îndrepte spre o mai bună utilizare a resurselor sub reglementarea statului', continuă el, adăugând că este vorba despre 'o piaţă reglementată, şi nu controlată de stat'.

Cuba trebuie să elimine circulaţia a două monezi (peso 'naţional' şi peso 'convertibil', echivalent dolarului) şi să ofere monedei sale un sprijin bazat pe 'producţia de bunuri şi servicii integrabile în sistemul internaţional', a mai afirmat economistul amintit.

'Urgenţa reformelor instituţionale este crucială', atrage atenţia Mauricio de Miranda care se pronunţă în favoarea introducerii unor noi coduri la comerţului şi muncii, precum şi pentru noi legi fiscale, bancare şi pentru investiţiile directe.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa