Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 20 Septembrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Liderul extremei drepte din Olanda lansează atacuri la adresa Europei înaintea alegerilor legislative

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 05 Septembrie, 2012 | Nr. accesari stire 6145 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Liderul extremei drepte din Olanda lansează atacuri la adresa Europei înaintea alegerilor legislative

Liderul Partidului Libertăţii din Olanda, Geert Wilders, şi-a schimbat discursul său tradiţional antiislam, în cursul unei campanii electorale dominate de tema europeană, cu unul axat pe eurofobie, menţinându-se astfel în sondaje.

  "Având în vedere criza economică, Europa a fost o temă uşoară", a declarat pentru AFP Claes de Vreese, profesor de comunicare politică la Universitatea din Amesterdam, aducând în discuţie "oportunismul". "Retorica a rămas aceeaşi, numai inamicul s-a schimbat!", a adăugat acesta.

Considerat urmaş al lui Pim Fortuyn, un populist asasinat în 2002,  Wilders cere ca Olanda să abandoneze moneda europeană unică, să iasă din Uniunea Europeană şi din spaţiul Schengen şi să înceteze să contribuie la ajutorul financiar destinat ţărilor din sudul Europei.

Geert Wilders, lider al Partidul Libertăţii (PVV), a provocat căderea guvernului minoritar condus de Mark Rutte, pe care îl susţinea în Parlament, după eşecul negocierilor cu privire la reducerea deficitului bugetar sub pragul de 3 la sută din PIB. Deputatul a refuzat atunci să aprobe un buget de austeritate impus, după părerea lui, prin "dictatele Bruxelles-ului".

"Pierderea suveranităţii, faptul de a nu mai fi stăpân în propria ţară sunt teme care cadrează perfect cu ideologia sa", explică Bert van den Braak, cercetător în domeniul ştiinţelor politice la Universitatea Leiden (vest).

"Această temă îi dă mai multe şanse decât în cazul în care rămânea axat pe dezbaterea referitoare la islam", a adăugat Van den Braak. "Cunoaşteam acel discurs, Wilders trebuia să vină cu ceva nou."

Trăind permanent pub protecţia poliţiei, Geert Wilders luptă împotriva a ceea ce el numeşte "islamizarea Olandei", cerând, totodată, interzicerea Coranului şi a portului vălului islamic. Declaraţiile sale i-au adus, de altfel, şi un proces pentru incitare la ură, însă justiţia l-a considerat nevinovat.

Cu o săptămână înainte de alegerile legislative de la 12 septembrie, sondajele arată că formaţiunea lui Wilders ar putea obţine între 15 şi 19 mandate dintre cele 150 ale Camerei inferioare a Parlamentului olandez.

Analiştii amintesc că PVV, creat în 2006, nu era creditat decât cu 18 locuri în sondajele realizate înaintea alegerilor de la 9 iunie 2010. Extrema dreaptă a obţinut însă 24 de locuri, devenind a treia forţă politică din ţară.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa