Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 20 Septembrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Parlamentul armean suspendă relaţiile cu legislativul ungar după repatrierea ofiţerului azer

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 06 Septembrie, 2012 | Nr. accesari stire 1653 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Parlamentul armean suspendă relaţiile cu legislativul ungar după repatrierea ofiţerului azer

Parlamentul Armeniei a votat miercuri suspendarea relaţiilor cu forul legislativ ungar, după ce Budapesta a repatriat un ofiţer azer condamnat la închisoare pe viaţă de justiţia ungară pentru decapitarea unui omolog armean, informează MTI.

Documentul a fost adoptat cu 96 de voturi pentru şi unul împotrivă.

În cursul dezbaterii care a precedat votul, ministrul de externe armean Eduard Nalbandian a declarat că autorităţile ungare nu au reuşit să ofere o "explicaţie cuprinzătoare" pentru schimbarea bruscă de poziţie şi decizia de a-l repatria pe azerul Ramil Safarov. Acesta a fost graţiat şi promovat de preşedintele azer Ilham Aliev la revenirea sa în ţară.

Potrivit lui Nalbandian, guvernul ungar nu a explicat "de ce a acţionat în secret", ministrul armean făcând astfel aluzie la zvonurile despre existenţa unui acord între Ungaria şi Azerbaidjan cu privire la această repatriere, zvonuri dezminţite categoric de Budapesta.

Deputaţii armeni au insistat că autorităţile ungare trebuie să fi fost la curent cu faptul că, dacă Safarov era repatriat, urma să fie şi pus în libertate. Ei au mai estimat că acest gest va încuraja crimele motivate etnic împotriva armenilor.

Parlamentul armean cere tuturor statelor cu valori democratice să condamne acordul dintre Ungaria şi Azerbaidjan privind repatrierea lui Safarov, se spune în declaraţia adoptată.

Erevanul a anunţat vineri că întrerupe relaţiile diplomatice cu Budapesta, deşi aceasta a declarat că a respectat toate prevederile internaţionale în materie şi că primise asigurări din partea Azerbaidjanului că ofiţerul îşi va ispăşi restul pedepsei în ţara sa.

Demonstraţii au avut loc în faţa ambasadelor Ungariei din mai multe capitale, iar diplomaţi ungari au primit telefoane şi e-mail-uri de ameninţare, a comunicat miercuri seară Ministerul de Externe de la Budapesta.

Tot miercuri, şeful diplomaţiei ungare, Janos Martonyi, a condamnat guvernul azer pentru faptul că nu şi-a respectat promisiunea anterioară ca Safarov să rămână în spatele gratiilor. El a mai precizat că a solicitat Elveţiei să medieze între ţara sa şi Armenia pentru refacerea relaţiilor bilaterale.

Erevan şi Baku îşi dispută de mulţi ani controlul asupra enclavei armene Nagorno-Karabah, alipită la Azerbaidjan în epoca sovietică. Regiunea şi-a proclamat independenţa, nerecunoscută de comunitatea internaţională, la capătul unui război care a provocat 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi, între 1988 şi 1994. În pofida armistiţiului semnat în 1994, Armenia şi Azerbaidjan nu au reuşit să se pună de acord asupra statutului regiunii.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa