Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 20 Septembrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Kosovo accede astăzi la "suveranitate deplină". O sărbătoare este prevăzută pe străzile din Priştina

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 10 Septembrie, 2012 | Nr. accesari stire 774 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Kosovo accede astăzi la

 Kosovo accede luni la "suveranitate deplină" odată cu anunţul de la Priştina al Grupului de orientare privind Kosovo (ISG) privind dizolvarea sa. O sărbătoare este prevăzută în capitala kosovară la patru ani şi jumătate de la proclamarea unilaterală a independenţei de Serbia.

ISG (International Steering Group) a aunţat că dizolvarea sa va fi pronunţată luni, spre sfârşitul după-amiezii, ceea ce înseamnă "accesul la o suveranitate deplină a Kosovo".

Încheierea "supravegherii internaţionale" a Kosovo a fost decisă la începutul lui iulie de ISG, în cadrul unei reuniuni organizate la Viena.

ISG, format din 25 de ţări, între care Statele Unite şi Turcia, a susţinut, în pofida opoziţiei categorice a Serbiei, independenţa fostei provincii sârbe, a cărei populaţie majoritară este de origine albaneză, la 17 februarie 2008, după războiul din 1998-1999 dintre gherila separatistă kosovară albaneză şi forţele sârbe.

În primăvara lui 1999, NATO a desfăşurat, fără acordul Consiliului de Securitate al ONU, raiduri aeriene în Kosovo şi Serbia împotriva unor ţinte militare şi civile, între care capitala sârbă Belgrad, în urma cărora forţele sârbe s-au retras din Kosovo.

Ulterior, mediatorul ONU, finlandezul Martti Ahtisaari, a obţinut adoptarea unui proces de accedere la independenţă a Kosovo "sub supraveghere internaţională" (ISG), în special cu o administraţie a ONU, proces respins de Belgrad.

Din cauza ostilităţii Belgradului, acest proces nu a fost pus în aplicare în nordul Kosovo, unde locuieşte o importantă minoritate sârbă, ce reprezintă 10 la sută din cei 1,8 milioane de kosovari, restul populaţiei fiind de origine albaneză.

Ameliorarea relaţiilor cu Kosovo este principala condiţie pe care Serbia trebuie să o îndeplinească pentru a deschide negocierile cu UE, după ce a primit statutul de ţară candidată în martie.

Totuşi, decizia ISG nu va schimba nimic din acţiunile în curs ale misiunii europene EULEX de poliţie şi justiţie, al cărei mandat a fost prelungit la 12 iunie până în 2014, şi ale forţei NATO în Kosovo, KFOR.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
ACUMA LA TV 05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa