Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 20 Septembrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Schimb de ştafetă la conducerea Chinei

Categorie stire International | Autor stire Lit | Data publicare Marti, 06 Noiembrie, 2012 | Nr. accesari stire 692 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Schimb de ştafetă la conducerea Chinei

Joi 8 noiembrie, la Beijing, se deschid lucrările celui de-al XVIII-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, care va marca o schimbare de ştafetă la conducerea celei de-a doua puteri mondiale, cu o nouă generaţie de lideri la vârful ţării. Totul arată că noii demnitari vor fi mai conservatori decât se prevedea iniţial. Hotelul Jinxi din centrul capitalei a fost săptămâna trecută scenariul de pregătire a acestui congres extraordinar, notează luni ziarul La Vanguardia.


Potrivit mas-media din Hong Kong, viitorul Comitet Permanent va avea doar şapte membri, cu doi mai puţin decât acum, mai conservatori decât se preconiza. O informaţie care îi determină pe analişti să pună la îndoială speranţele unor profunde reforme politice, dar cu o miză mai mare pe concentrarea eforturilor în domeniul economic şi pe un răspuns pe revendicările sociale. Alături de viitorii lideri, Xi Jinping şi Li Keqiang, menit să devină prim-ministru, vor sta Zhang Dejiang, Yu Zhengshen, Zhang Gaoli şi Wang Qishan, potrivit paginii online a Mirror Books şi South China Morning Post.


Este vorba de o mână de oameni care îi vor debarca pe 'prinţii roşii' /fiii celor care au luptat alături de Mao/ din vârful celei de-a doua puteri mondiale. Majoritatea aparţin aripii conservatoare a PC Chinez şi sunt apropiaţi ai fostului lider Jiang Zemín, în vârstă de 86 de ani. Desemnarea acestor politicieni, a căror confirmare se va face la finalul congresului extraordinar, ilustrează marea influenţă pe care o menţin liderii în vârstă, cu Jiang Zemin în frunte. Şi arată că cel care a fost omul forte al Chinei, între 1989 şi 2002, şi-a impus candidaţii înaintea celor pe care încerca să-i plaseze actualul secretar general, Hu Jintao, aplicându-i o înfrângere usturătoare actualului preşedinte chinez.


Lor le va reveni responsabilitatea de a răspunde cererilor unei societăţi de 1, 350 de miliarde de persoane tot mai exigentă cu liderii ei, de la care aşteaptă soluţii la problemele lor tot mai copleşitoare. Stăvilirea valului de nemulţumire şi neîncrederea chinezilor faţă de Partid va fi una din principalele provocări pe care le va înfrunta noua conducere. Noua clasă de mijloc a crescut în ultimii ani, la adăpostul epocii de glorie cum a numit Ziarul Poporului ascensiunea fulgerătoare înregistrată de China în ultimii ani, şi care cere răspunsuri la noile sale probleme. Chinezii sunt acum preocupaţi de mediul înconjurător, sau de alimentele deteriorate. Ei sunt tot mai deranjaţi de averile afişate de demnitari şi de fiii acestora şi critică cu asprime corupţia pe care guvernul este incapabil să o frâneze. În urmă cu câţiva ani aceste probleme treceau neobservate, dar acum criticile şi protestele se multiplică pe reţelele sociale.


Un glas pe care guvernul nu reuşeşte să-l reducă la tăcere, în pofida cenzurii impuse. Cei 513 milioane de internauţi se arată implacabili în semnalarea nedreptăţilor şi aroganţei oficiale. O voce critică cu care noii responsabili vor trebui să convieţuiască. Aşa cum semnalează Deng Yuwen, director al revistei Study Times, partidul se confruntă cu o criză de legitimitate impulsionată de incapacitatea de a frâna decalajul, tot mai mare mai mare, dintre bogaţi şi săraci. O situaţie care alimentează nemulţumirea socială, vizibilă prin creşterea numărului de manifestaţii. La toate acestea va trebui să răspundă Xi Jinping şi noua echipă de la vârf care moştenesc o ţară cu o dezaccelerare economică şi un nou protagonism internaţional. O Chină care aspiră să devină o mare putere a secolului al XXI-lea.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa