Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 20 Septembrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Preşedintele rus Vladimir Putin este convins că poporul încă îl mai iubeşte

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 26 Aprilie, 2013 | Nr. accesari stire 660 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Preşedintele rus Vladimir Putin este convins că poporul încă îl mai iubeşte

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a bătut propriul record de comunicare cu naţiunea, petrecând joi, în transmisie directă, 4 ore şi 50 de minute. Până să-l ajungă pe Hugo Chavez, preşedintele defunct al Venezuelei, care a stat 'în comunicare directă' cu poporul 8 ore şi 6 minute, liderul rus mai are mult, însă el nu trebuie să dispere: în cei zece ani de preşedinţie, Putin, care a început cu un timp modest de două ore şi ceva, şi-a dublat practic durata 'liniilor directe' cu poporul, astfel că nu este deloc exclus ca pe parcursul actualului deceniu el să stabilească un nou record, notează cotidianul rus Utro.

În aceste aproape 5 ore, Rusia a aflat multe lucruri interesante. Că preşedintele a primit nu una, ci două scrisori de la Boris Berezovski, că guvernul în general şi în special ministrul învăţământului, Dmitri Livanov, vor mai lucra, în timp ce fostul ministru al finanţelor, Aleksei Kudrin, nu vrea să participe la guvernare, că primarul Omskului, Viaceslav Dvorakovski, este un 'purcel' şi că guvernatorii au 'rătăcit' pe undeva 40 de miliarde de ruble, alocate pentru majorarea salariilor din sectorul medical.

Iar dacă încerci să citeşti printre rânduri, afli şi mai multe, continuă Utro. De exemplu, că guvernul ar trebui, totuşi, să se pregătească pentru 'tăierea rituală' peste vreun an-doi. Până atunci, numărul de pretenţii - existenţa lor nu este contestată de Putin - va creşte, iar argumentul 'încă nu au reuşit să se afirme' nu va mai funcţiona. Aluzia fină, conform căreia lui Kudrin nu i s-a găsit deocamdată un post demn, dar că această 'locomotivă va fi trasă pe linia de rezervă', ar trebui asumată personal de premierul Dmitri Medvedev, este de părere cotidianul rus.

Probabil, guvernatorii se vor pomeni şi mai devreme în rolul de 'ţapi ispăşitori', pentru că cineva trebuie să răspundă pentru lipsa clară de progres în situaţia profesorilor şi medicilor. Despre majorări salariale pentru bugetari puterea vorbeşte demult (subiectul a fost unul cheie în campania prezidenţială a lui Putin), însă cetăţenii nu resimt această 'fericire'.

O asemenea contradicţie evidentă este periculoasă, deoarece subminează bazele şi aşa aproape epuizatei formule a acordului social: 'loialitate în schimbul stabilităţii'. Este nevoie de o explicaţie necontradictorie, iar referirea la activitatea ineficientă a autorităţilor locale - şi, în caz de nevoie, aluzia la corupţie - se potriveşte foarte bine pentru aceasta... Şi exact în acest moment a sărit o jurnalistă cu o 'idee genială': să fie pedepsiţi şefii regiunilor unde familiile trăiesc cu 5.000 de ruble. Preşedintele Putin a dat din cap aprobator, iar pe fir s-a dus vestea: urmează pedepsele.

Opoziţiei din afara sistemului (cea nereprezentată în parlament) i s-a făcut o propunere greu de respins: 'noi propunem acest dialog, însă unii activişti din opoziţie se eschivează de la el'. Doar cu un an în urmă, Putin nici măcar nu vedea 'opoziţia cu panglici albe': nu ai cu cine să discuţi acolo, afirma el. Însă, pe fondul dosarului privind protestele din piaţa Bolotnaia, al procesului la adresa lui Navalnîi şi al vânătorii declanşate împotriva 'agenţilor străini' în rândul organizaţiilor nonguvernamentale, apelul la dialog poate fi interpretat într-un singur fel: opoziţia fie se va încadra în formatul care îi este propus şi va juca după regulile stabilite, fie va fi supusă prigoanei. Iar regula principală este 'să nu fie clătinată barca'.

Însă, potrivit Utro, mesajul principal al discursului de patru ore al lui Putin a fost adresat, totuşi, 'majorităţii pro'- tocmai aceasta constituie principalul auditoriu al televiziunilor de stat şi sprijinul electoral al actualei puteri. Salariile cresc, pensiile se indexează, astfel că nu există motive pentru a renunţa la loialitatea tradiţională - iată principalul laitmotiv al discursului prezidenţial.

Desigur, preşedintele Putin nu oboseşte să vorbească despre acest lucru deja de peste un deceniu. Însă, pe fondul pericolului crescând al unei crize interne, în discursul preşedintelui au apărut intonaţii noi. Putin le dă de înţeles cetăţenilor ruşi că un stat social necesită sacrificii. Este posibilă, între altele, sacrificarea condiţiilor necesare pentru creşterea economică.

'Putin evaluează stabilitatea regimului ca fiind una foarte ridicată', opinează politologul Evgheni Mincenko. 'El crede că poporul, în marea sa majoritate, îl iubeşte şi că este necesar doar să fie puşi la punct câţiva 'scandalagii', să fie minimalizată posibilitatea influenţei externe şi, pentru orice eventualitate, să fie racolaţi cei care ar putea trece la opoziţie', subliniază Mincenko.

Cât de îndreptăţită este o asemenea evaluare, doar timpul o va arăta. Însă, pericolul este acela că 'loialitatea cumpărată' s-ar putea solda cu un eşec în orice moment, conchide Utro.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa