Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 29 Martie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Valul eurofob riscă să complice relaţiile UE-SUA

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 30 Mai, 2014 | Nr. accesari stire 1066 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Valul eurofob riscă să complice relaţiile UE-SUA

Valul eurofob de la alegerile europene riscă să complice relaţiile transatlantice şi să alimenteze sentimentul antiamerican, într-un moment în care Uniunea Europeană şi Statele Unite negociază un ambiţios tratat de liber-schimb, afirmă experţii.

 Victoria în Europa - mai ales în Franţa şi Marea Britanie - a unor partide antieuropene, de extremă-dreapta, chiar rasiste şi xenofobe, a fost întâmpinată cu circumspecţie de Washington.

"Suntem dispuşi să colaborăm cu toate organizaţiile politice şi toţi liderii care susţin principiile fundamentale ale drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept şi sperăm să facem acelaşi lucru cu liderii UE pentru a continua această relaţie transatlantică", a comentat prudent purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Pentru a marca simbolic ataşamentul faţă de legăturile istorice între Statele Unite şi Europa, preşedintele Barack Obama este aşteptat săptămâna viitoare în Normandia, la împlinirea a 70 de ani de la Debarcarea aliată. El va fi primit la 5 iunie la Elysée de preşedintele François Hollande după un summit al G7 la Bruxelles şi o vizită la Varşovia.

 Acesta va fi al doilea turneu în Europa al preşedintelui american în decurs de două luni.

La sfârşitul lui martie la Bruxelles, Obama a adus un omagiu sacrificiilor militarilor americani pe Vechiul Continent în Primul Război Mondial, a salutat legăturile cu instituţiile europene şi soliditatea Alianţei Nord-Atlantice, avertizând tinerii europeni cu privire la fragilitatea câştigurilor democratice.

În afară de aceste simboluri puternice, cele două blocuri negociază din iulie 2013 pentru a crea cea mai mare zonă de liber-schimb din lume, printr-un tratat transatlantic (TTIP).

Dar în Europa, acest obiectiv generează temeri privind o dereglementare generală care va deschide uşa cărnii de vită cu hormoni americane sau organismelor modificate genetic.

"TTIP este în pericol", avertizează Judy Dempsey, de la fundaţia Carnegie Europa, dezvăluind că puţini lideri europeni apără un tratat "foarte nepopular".

Ea decelează "un extraordinar sentiment antiamerican în rândul stângii şi al dreptei - şi chiar al dreptei moderate - cum nu a văzut anterior" în Europa.

Potrivit ei, "enormele diferenţe între America şi Europa", evidenţiate de TTIP vor fi exploatate de partidele eurofobe, ca Frontul Naţional (FN) francez al lui Marine Le Pen şi UK Independence Party (Ukip) britanic al lui Nigel Farage, marii învingători ai alegerilor europene.

Ca şi alte partide, FN este ostil TTIP.

"Tot ce este important în termeni de comerţ sau protecţie a datelor (în tratat) va trebui aprobat de Parlamentul European pentru a intra în vigoare", se îngrijorează Geoffrey Harris, un oficial din cadrul Parlamentului, care se ocupă de relaţiile cu Congresul american.

Chiar şi înainte de alegerile europene, climatul era tensionat de ambele coaste ale Atlanticului, potrivit lui Dempsey. În cauză este "proasta gestionare" de către preşedintele Obama a conflictului din Siria - renunţând în ultimul minut la un atac împotriva Damascului, spre nemulţumirea Franţei - şi a scandalului privind programul de supraveghere al NSA.

Americanii "nu au prezentat scuze, administraţia Obama a lăsat situaţia să putrezează şi nu s-a adresat opiniei publice din Europa", critică cercetătoarea.

Ca semn al importanţei acordate TTIP, ministrul eston al Afacerilor Externe Urmas Paet a reamintit joi, alături de omologul său american John Kerry, că "relaţia UE-SUA este de o absolută necesitate".

"Suntem, de asemenea, susţinători fervenţi ai negocierilor pe tema unui acord de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite şi sperăm deci că această zonă va vedea lumina zilei cât mai repede posibil", a pledat el.

Alţi analişti se tem că valul de eurofobi va amplifica divergenţele între cele 28 de state membre în privinţa poziţiei în criza ucraineană în faţa Rusiei.

"Partide de extremă dreapta, aliate contra naturii, cu partide de extremă stânga ar putea servi drept cal troian Moscovei şi ar putea complica, în Parlamentul European, cooperarea pe care o caută Statele Unite cu Europa în privinţa Rusiei", scrie Damon Wilson, cercetător la Consiliul Atlantic.

De fapt, Le Pen a considerat, miercuri, la Bruxelles că este "stupid din partea UE să reintre în Război Rece cu Rusia".



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta