Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 29 Martie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

David Cameron vrea să ducă până la capăt o bătălie pierdută împotriva lui Juncker

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 27 Iunie, 2014 | Nr. accesari stire 904 ori | Comentarii stire 0 comentarii

David Cameron vrea să ducă până la capăt o bătălie pierdută împotriva lui Juncker

David Cameron este hotărât să ducă până la capăt o bătălie pierdută împotriva lui Jean-Claude Juncker, înfruntându-i vineri pe omologii săi europeni cu scopul de a le demonstra britanicilor că nu renunţă atunci când este vorba despre a le apăra interesele în Europa, relatează AFP.

 În cursul unui scurt dineu, joi seara, premierul i-a ameninţat pe liderii europeni că discuţia va fi "dură", potrivit mai multor surse europene. Această primă reuniune de lucru, care urma să fie consacrată priorităţilor UE în viitorul cincinal, s-a rezumat la un tur de masă.

"Va avea loc un vot şi vom vedea ce rezultat va avea. Dar este absolut vital ca oamenii să ştie că eu fac ceea ce spun", a subliniat joi Cameron pentru BBC.

"Am promis că vom avea o renegociere" a competenţelor UE, "că vom avea un referendum şi că poporul britanic va decide viitorul nostru european (...). Aceasta este prima etapă a unei campanii lungi în vederea asigurării schimbărilor şi unui loc mai bun pentru Marea Britanie în Europa", a adăugat premierul, supus unor presiuni permanente de către euroscepticii din cadrul UK Independence Party (Ukip), învingătorul în alegerile europene din această ţară.

 Fără să le spună numele, el s-a adresat premierilor care şi-au exprimat opoziţia faţă de Juncker dar care s-au aliniat în ultimul moment. "Dacă apăraţi punctul de vedere potrivit căruia nu este persoana potrivită, abordarea potrivită, principiul potrivit, vă veţi menţine argumentele la masă cu ceilalţi 27 de lideri şi veţi insista să fie luată decizia bună", le-a transmis el.

Jean-Claude Juncker, care a fost dintotdeauna ostil multiplelor scutiri cerute de către britanici, va obţine o victorie împotriva lor. Un veteran al politicii europene, cu o viziune federalistă, fostul premier luxemburghez, în vârstă de 59 de ani, care a fost preşedintele Eurogrupului, va fi desemnat viitorul preşedinte al Comisiei Europene.

"Un pas către Londra"

În pofida criticilor dure forumlate de Cameron la adresa "erorii" comise, în opinia sa, de către omologii săi, unii i-au întins o mână încă de joi seara. "Este necesar să acţionăm astfel încât să găsim cel mai larg teren pentru o înţelegere asupra conţinutului" politicilor europene, a declarat cancelarul german Angela Merkel. "Cred că putem ajunge la un compromis şi să facem un pas către Marea Britanie", a insistat ea.

De asemenea, premierul conservator finlandez Alexander Stubb şi-a exprimat dorinţa ca şefii de stat şi de guverne să-i stabilească lui Juncker un program de "liberalizare" economică, "mai apropiat de poziţia britanică".

În opinia adepţilor ortodoxiei bugetare, miza este ca aliatul britanic să nu fie pierdut în faţa ofensivei stângii europene în favoarea unei mai mari flexibilităţi în aplicarea regulilor bugetare.

Liderii social-democraţi, reprezentaţi de preşedintele francez François Hollande şi de premierul italian Matteo Renzi, aflat în plină ascensiune, au anunţat weekendul trecut că-l susţin pe Juncker. Însă ei vor o flexibilitate mai mare în aplicarea Pactului de stabilitate, cu scopul de a susţine investiţiile şi creşterea economică.

Angela Merkel şi-a exprimat deja refuzul faţă de o modificare a Pactului, care "stabileşte reguli clare şi oferă o mulţime de posibilităţi în privinţa flexibilităţii".

Cei 28 este necesar, astfel, să se mulţumească doar cu o formulă minimală, potrivit căreia "este necesar să fie utilizate posibilităţile oferite de cadrul bugetar european actual, în vederea găsirii unui echilibru între disciplina bugetară şi susţinerea necesară a creşterii" economice, potrivit unui proiect.

Liderii europeni urmează să asiste vineri dimineaţa la semnarea părţii economice a Acordului de Asociere UE-Ucraina şi a acordurilor similare cu Georgia şi Republica Moldova. Aceste ceremonii, în prezenţa preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, reprezintă un nou semn al voinţei europenilor de a susţine autorităţile ucrainene, care înfruntă o insurecţie în estul ţării, şi de a ancora cele trei foste republici sovietice la UE, în pofida presiunilor exercitate de către Rusia.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta