Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 29 Martie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

David Cameron va fi prezent astăzi în Scoţia pentru a susţine respingerea referendumului privind independenţa

Categorie stire International | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 15 Septembrie, 2014 | Nr. accesari stire 834 ori | Comentarii stire 0 comentarii

David Cameron va fi prezent astăzi în Scoţia pentru a susţine respingerea referendumului privind independenţa

Premierul britanic David Cameron va efectua luni ultima deplasare în Scoţia pentru a susţine respingerea independenţei la referendumul istoric de joi, al cărui rezultat se anunţă strâns potrivit sondajelor.

 Cele două tabere, cot la cot în sondaje, nu au avut pauză nici duminică, dar executarea de către gruparea Stat Islamic a ostaticului David Haines, lucrător umanitar scoţian în vârstă de 44 de ani, a aruncat o umbră asupra campaniei.

Premierul scoţian Alex Salmond, liderul separatiştilor, a condamnat moartea al cărei "nivel de brutalitate depăşeşte imaginaţia".

În apropierea scrutinului convocat joi, cele două tabere sunt cot la cot chiar dacă tabăra care militează pentru respingerea independenţei se afla pe primul loc în trei dintre cele patru sondaje realizate la acest sfârşit de săptămână.

 Unioniştii ar obţine 53 la sută din voturi, susţine un sondaj realizat de Opinium-The Observer.

Institutul de sondare a opiniei publice subliniază că "principala preocupare a susţinătorilor respingerii referendumului se referă la capacitatea unui guvern scoţian independent de a-şi îndeplini angajamentele economice, mai ales în privinţa sănătăţii şi pensiilor".

"Dacă se poate trage o concluzie din cele patru sondaje, aceasta este că fiecare vot contează. Nu este loc pentru un vot de protest când miza este atât de ridicată", a comentat directorul de campanie al taberei care susţine respingerea referendumului, Blair McDougall.

"Sondajele arată că referendumul poate bascula atât de o parte, cât şi de alta", a subliniat la rândul său liderul echipei rivale, Blair Jenkins.

Deşi nesigură de rezultat, tabăra ce susţine aprobarea referendumului se pregăteşte deja pentru o eventuală independenţă.

"Primul lucru ce trebuie făcut este reunirea tuturor scoţienilor", a declarat Alex Salmond pentru BBC, promiţând reunirea tuturor celor "care vor avea ceva de oferit", indiferent de tabără.

Salmond a declarat, de asemenea, că "specialişti într-o serie de domenii" au fost abordaţi pentru pregătirea unei eventuale victorii a separatiştilor.

În timp ce se exprima liderul lor, circa 2.000 de separatişti au manifestat pe străzile din Glasgow până în faţa sediului grupului de radio-televiziune din acest oraş pentru a protesta faţă de modul în care a acoperit referendumul, considerat ca fiind în favoarea respingerii acestuia, o părtinire pe care BBC a respins-o.

În faţa riscurilor unei diviziuni pe care ar putea-o genera referendumul, liderii religioşi scoţieni au făcut, de asemenea, apel la unitate.

"Cei care vor vota în favoarea referendumului, la fel ca şi cei care vor vota împotrivă trebuie să îşi amintească de faptul că suntem cu toţii scoţieni", a declarat John Chalmers, un oficial de rang înalt responsabil de Biserica Scoţiei, în cadrul unei ceremonii religioase în catedrala Sainte-Marie din Edinburgh.

Dacă politica nu a fost evocată la această slujbă religioasă, în exterior, limbile s-au dezlegat.

"Soţia mea şi cu mine suntem clar împotrivă, noi suntem britanici!", a declarat Tony Maddon, în vârstă de 67 de ani, un voluntar care lucrează la catedrală. "Cel mai important este ca biserica să încurajeze oamenii să voteze pentru ca vocea fiecăruia să se poată face auzită".

Potrivit presei, regina Elizabeth II, care refuză să se implice oficial în campanie, ar fi făcut o declaraţie după ce a asistat la un serviciu religios la reşedinţa sa de vară din Scoţia, la Balmoral. "Sper că oamenii se vor gândi atent la viitor", ar fi spus ea.

Pentru a încerca să încline balanţa în favoarea sa, tabăra care susţine aprobarea referendumului şi-a multiplicat iniţiativele ... până la a invita tinerii scoţieni să promoveze independenţa în timpul meselor duminicale din familie. Scopul este seducerea persoanelor în vârstă, considerate ca fiind electorii cei mai reticenţi faţă de destrămarea Marii Britanii.

Tabăra proindependenţă a organizat, de asemenea, în cursul serii un concert la Edinburgh care a avut loc cu casele închise. Pe scenă au urcat grupurile Franz Ferdinand, Mogwai şi Frightened Rabbit.

Campania s-a făcut resimţită şi pe stadioanele de fotbal. Astfel, sâmbătă seara, suporterii au arborat o pancartă cu "Da" în minutul 18 (ca 18 septembrie, ziua votului), în timpul meciului dintre Celtic Glasgow şi Aberdeen.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta