Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 19 Septembrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

PSD Arad : Bugetul pentru anul 2012 arată minciuna administraţiei Falcă: taxele şi impozitele au crescut cu 15,5%!

Categorie stire Politic | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 02 Februarie, 2012 | Nr. accesari stire 1327 ori | Comentarii stire 0 comentarii

PSD Arad : Bugetul pentru anul 2012 arată minciuna administraţiei Falcă: taxele şi impozitele au crescut cu 15,5%!

Organizaţia Municipală PSD Arad a analizat proiectul de buget pentru anul 2012, propus de administraţia Falcă. Ca idee generală, se poate observa faptul că povara apasă tot mai mult pe spinarea arădenilor. În an de criză, administraţia locală estimează că va încasa cu 15,5% mai mult din taxe şi impozite locale decât în anul 2011. „Observăm acum în mod clar că noi am avut dreptate atunci când am acuzat o creştere mascată a taxelor şi impozitelor locale. În condiţiile crizei, a diminuării veniturilor şi a creşterii cheltuielilor, de la hrana de zi cu zi la cheltuielile de întreţinere, apreciem că majorarea birurilor este o decizie îndreptată împotriva arădenilor” a spus Laurenţiu Hălmăgean, preşedintele organizaţiei municipale PSD Arad.

            Ca observaţie generală, în ciuda creşterii nivelului taxelor şi impozitelor locale, bugetul pentru 2012 este mai mic cu 5,17% decât în anul precedent.

            Consilierul municipal Gheorghe Săplăcan a arătat că dobânzile pentru creditele contractate de municipalitate reprezintă 1,95% din buget (2 milioane de euro). În total, arădenii rambursează în acest an 4 630 000 de euro la BERD, BIRD şi DEXIA. „Trebuie să remarcăm că arădenii plătesc nişte sume foarte mari de bani, raportat la ceea ce s-a realizat cu aceşti bani. În raport cu sumele cheltuite, apreciem că realizările sunt mai mult decât modeste” a punctat Gheorghe Săplăcan.

            „Bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2012 nu este un buget de austeritate ci un buget cu conotaţie politică, într-un an electoral” a spus consilierul Săplăcan. Acesta întreabă cum s-a bugetat pentru cheltuielile cu salubrizarea în anul 2012 o cheltuială de 4 100 mii lei iar în anii următori 600 mii lei? Diferenţa este foarte mare şi credem că primarul Falcă trebuie să dea explicaţii la acest capitol.

            Veniturile proprii estimate pentru acest an sunt mai mari, semn că toată greutatea bugetară apasă pe umerii contribuabililor. Este interesant faptul că sumele estimate din venituri proprii sunt mai mari decât în anul 2013, fără să se explice de ce.

Social-democraţii au observat că sumele destinate asistenţei sociale scad drastic în acest an. „Putem observa că în anul 2011 s-au prins în buget 9 000 mii lei pentru subvenţii la încălzire, la care se adaugă alţi 5 160 mii lei pentru asistenţă socială. În 2012, pentru asistenţă socială se alocă 7 220 mii lei, capitol care cuprinde decontarea a 50% pentru transportul în comun al elevilor, ajutoare de urgenţă, ajutoare pentru încălzirea locuinţei, indemnizaţii persoane cu handicap. Global, sumele scad la jumătate” a declarat consilierul municipal Marian Melinte.

Reprezentanţii PSD Arad au remarcat faptul că bugetul prevede o reducere semnificativă a cheltuielilor destinate învăţământului: de la 1 930 mii lei la 1 820 mii lei în 2012. În schimb, în an electoral cresc cu 34,67% cheltuielile pentru evenimente culturale, artistice şi sportive: probabil se pregătesc pomeni publice pentru a determina electoratul, la mici, bere şi muzică populară, să uite de majorarea impozitelor şi taxelor şi de majorarea preţului Gigacaloriei.

Este interesant faptul că, în condiţiile în care salariile şi posturile sunt blocate, cheltuielile de personal cresc de la 86 664 mii lei la 88 381 mii lei. PSD reaminteşte faptul că în anul 2008, înainte de alegerile locale, administraţia Falcă a dispus acordarea unor mari sume de bani sub formă de prime şi stimulente angajaţilor Primăriei.

„Analizând cu mare atenţie bugetul, am constatat că este alcătuit în aşa fel încât dezavantajează populaţia, în special pe acei arădeni vulnerabili în faţa crizei. Alcătuirea bugetului este strâns legată de stabilirea taxelor şi impozitelor locale: după cum ştiţi, noi am votat împotriva majorării ascunse a birurilor pentru arădeni. Constatăm că autorităţile locale nu sunt preocupate de o strategie energetică pentru oraş, pe care noi o cerem cu consecvenţă de mai mult timp. Astfel, arădenii vor continua să plătească unul dintre cele mai mari preţuri din ţară pentru cheltuielile de întreţinere. În plus, constatăm o reducere drastică a fondurilor destinate ajutoarelor sociale. Este un buget care nu prezintă perspective pozitive pentru nicio categorie socială din Arad. În consecinţă, consilierii PSD vor vota împotriva bugetului propus de administraţia Falcă” a spus Laurenţiu Hălmăgean, preşedintele organizaţiei municipale PSD Arad.

 

 

 share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
ACUMA LA TV 19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa