Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 18 Aprilie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Băsescu la ieşirea de la Consiliul European, după prima zi de negocieri: Cred că până la urmă vom găsi soluţie

Categorie stire Politic | Autor stire Lit | Data publicare Vineri, 23 Noiembrie, 2012 | Nr. accesari stire 843 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Băsescu la ieşirea de la Consiliul European, după prima zi de negocieri: Cred că până la urmă vom găsi soluţie

Preşedintele Traian Băsescu le-a declarat jurnaliştilor, la plecarea de la sediul Consiliului European, la finalul primei zi de negocieri privind bugetul UE 2014-2020, că "e mai bine afară", precizând că este de părere că până la urmă se va găsi o soluţie.


"E mai bine afară", le-a spus, râzând, Băsescu jurnaliştilor, preşedintele arătând că este într-o stare de bună dispoziţie.


Întrebat care sunt şansele să se ajungă la finalul acestei săptămâni la un consens în rândul liderilor din ţările UE privind alocările bugetului pentru perioada 2014-2020, Băsescu a spus că el crede că până la urmă se va ajunge la o soluţie.


"Sunt multe obstacole, dar cheia este criza, contributorii neţi vor să îşi diminueze contribuţiile, beneficiarii neţi şi-ar dori să menţină un buget rezonabil al UE. Aceasta este problema (...) Dar până la urmă trebuie să ajungem la un acord. Cred că până la urmă vom găsi o soluţie", a spus şeful statului.


De asemenea, Băsescu a fost întrebat de jurnaliştii străini şi despre referendumul din vară şi situaţia politică actuală din România. "Referendumul? A trecut!", a răspuns Băsescu râzând şi apoi s-a îndepărtat de grupul de jurnalişti pentru a se urca în maşină.


Reuniunea Consiliului European a început joi seară la Bruxelles, după ora locală 11.00, cu o întârziere de peste trei ore faţă de ora programată, în condiţiile în care şefii de state şi de guvern poartă discuţii intense privind algoritmii de calculare a alocărilor de la capitolele bugetului UE.


Totuşi, lucrările în formatul oficial s-au încheiat relativ repede, după aproximativ o oră, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, prezentându-le celor 28 de lideri din ţările UE noua sa propunere privind bugetul, rezultată în urma discuţiilor purtate pe parcursul zilei de joi, alături de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu fiecare dintre cei 28 de şefi de stat sau guvern.


Lucrările vor fi reluate vineri la prânz, în jurul orei locale 12.00, pentru ca delegaţiile ţărilor membre să analizeze noua propunere înaintată de Van Rompuy.


Potrivit unor surse citate de AFP, Van Rompuy îşi menţine propunerea de buget de 973 de miliarde de euro pe perioada 2014-2020, adică 1.01 la sută din PIB-ul european, conform surselor. Însă va acorda 8 miliarde în plus Politicii agricole comune (PAC) şi 10,6 miliarde politicii de coeziune pentru statele cele mai sărace.


Acesta va scade 13 miliarde din fondurile alocate bugetului pentru dezvoltare şi infrastructuri mari şi 5 miliarde de euro de la bugetul prevăzut pentru acţiuni exterioare pentru a elimina din reducerile aduse politicii de coeziune în favoarea statelor cele mai sărace şi Politicii agricole comune (PAC), au indicat aceste servicii.


Prima sa propunere reuşise să reducă 75 de miliarde de euro din cererea de 1.047 miliarde de euro a Comisiei. PAC pierdea 25,5 miliarde de euro dintre care 13,5 pentru fondurile destinate ajutoarelor directe pentru agricultori şi intervenţiilor pe pieţe. Aceste reduceri au fost denunţate de către francezi ca fiind inacceptabile.


Coeziunea pierdea la rândul său 29 de miliarde.


Herman Van Rompuy nu s-a atins în schimb de fondurile destinate cheltuielilor de funcţionare a instituţiilor, mai ales cele pentru salariile funcţionarilor şi alţi angajaţi.


Cancelarul german Angela Merkel a declarat în cursul nopţii de joi spre vineri că nu crede că liderii europeni vor ajunge la un acord privind bugetul european 2014-2020, a relatat AFP.


"Cred că vom avansa puţin, însă mă îndoiesc că vom ajunge la un acord", a declarat Merkel la plecarea de la lucrările Consiliului. "Am spus deja anterior că s-ar putea să avem nevoie de o nouă etapă", a adăugat aceasta.


Alţi lideri au părăsit summitul fără a face declaraţii, în special premierul britanic David Cameron.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
ACUMA LA TV 21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta