Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 17 Iulie, 2019
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Gheorghe Falcă : "Domnule Victor Ponta, politica externă nu se face prin declaraţii partinice, ci prin alianţe naţionale strategice"

Categorie stire Politic | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 11 Februarie, 2013 | Nr. accesari stire 529 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Gheorghe Falcă :

Mass-media naţionale, atât din România, cât şi din Italia, au consemnat cu stupoare recenta declaraţie a domnului prim-ministru Victor Ponta în care acesta, ignorând nu doar prudenţa, ci şi uzanţele internaţionale, îşi permitea să-l compare pe fostul prim-ministru italian, Silviu Berlusconi, cu fostul dictator comunist, Nicolae Ceauşescu.

Nu mi-aş putea imagina Italia cu Berlusconi la putere din nou, aşa cum nu-mi pot imagina România cu Ceauşescu înapoi. - Victor Ponta, Torino, mitingul socialiştilor europeni.

Trecând peste încărcătura simbolică a faptului că domnul Ponta este conducătorul unui partid al cărui preşedinte de onoare este un fost activist comunist de prim rang, Ion Iliescu, cred că trebuie să semnalăm în primul rând latura pragmatică a unei  astfel de declaraţii.

De aceea, trebuie spus că, indiferent de opţiunea partinică sau doctrinară a socialistului Ponta, acesta ar trebui să ştie că ironia, sau chiar obrăznicia, nu fac parte din arsenalul eficace al diplomaţiei europene.

Totodată, domnul Ponta ar trebui să ştie că Silvio Berlusconi este cel mai longeviv prim-ministru al Italiei democratice, ocupând această poziţie în urma unor alegeri libere. Silvio Berlusconi a fost aşadar mandatat de cetăţenii liberi ai Italiei, o ţară cu care România are relaţii excelente. Relaţii care se datorează unor politicieni pragmatici, şi, din nou, unor cetăţeni care au ales să investească în România, plasând Italia în topul ţărilor cu investiţii în România. În agricultură, Italia ocupă chiar poziţia fruntaşă.

Prezenţa acestor investitori italieni este importantă mai ales în vestul României, în judeţe precum Arad, Timiş şi Bihor, unde există o importantă comunitate italiană. Ca primar al Aradului, am primit, în ultimele două zile, semnalele consternării şi chiar îngrijorării unor reprezentanţi italieni ai mediului de afaceri local.

Ca număr, oamenii de afaceri italieni sunt mai numeroşi decât ai oricărei alte ţări, nu doar în zona de vest, dar în toată România. Iar în această lumină declaraţia  domnului Ponta este nu doar imprudentă, ci chiar ofensatoare pentru investitorii care doresc să regăsească la autorităţile publice din România echilibrul unor relaţii instituţionale, care să nu fie subminate de declaraţii emoţionale, complet inutile.

Receptând, ca primar al Aradului, protestul personal al oamenilor de afaceri italieni din vestul României, mă simt obligat să-i atrag atenţia domnului Victor Ponta că, în conjunctura economică actuală, astfel de declaraţii sunt complet deplasate şi neproductive. Deşi, ca oameni de afaceri, investitorii  italieni nu pot împărtăşi structural ideologia socialistă a domnului Ponta, aceştia susţin că diferendele partinice nu trebuie să depăşească arena electorală naţională, punând în pericol relaţiile internaţionale excelente dintre România şi Italia.

Mă alătur acestui protest îndreptăţit, sfătuindu-l totodată pe domnul Victor Ponta să ia în considerare, dacă nu realităţile economice şi demografice, măcar interesul naţional şi simpla - dar binecuvântata - politeţe, atât de productivă în relaţia cu o ţară prietenă, cum ne este, fără îndoială, Italia.

Gheorghe Falcă,

primar al Araduluishare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
ACUMA LA TV 14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa