Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Duminica, 19 Septembrie, 2021
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Kelemen Hunor: Situaţia cu bentiţa tricoloră de la Covasna a fost exagerată artificial

Categorie stire Politic | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 25 Martie, 2013 | Nr. accesari stire 652 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Kelemen Hunor: Situaţia cu bentiţa tricoloră de la Covasna a fost exagerată artificial

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, sustine ca situatia de la Covasna cu eleva care a purtat bentita tricolora a fost exagerata artificial cu scopul de a starni si de a amplifica "la nivelul intregii tari o atmosfera antimaghiara care impinge societatea romaneasca inapoi in anii 90" si face apel la opinia publica sa nu dea curs unor astfel de tentative "de a atata la diferende si vrajba intre majoritate si minoritate".

"Uniunea Democrata Maghiara din Romania adreseaza un apel ferm participantilor la viata publica, sa se raporteze cu intelepciune, cumpanire si simtul echilibrului la situatia care s-a creat in jurul elevei de la liceul Korosi Csoma Sandor, din Covasna. Exagerand artificial, cu scopul de a atata, semnificatia gestului elevei din Covasna, unii au starnit si au amplificat la nivelul intregii tari o atmosfera antimaghiara care impinge societatea romaneasca inapoi in anii d90", afirma Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, membrii comunitatilor nationale care traiesc in Romania sunt cetateni cu drepturi egale si au aceleasi indatoriri ca membrii natiunii majoritare, iar printre valorile fundamentale ale comunitatii nationale maghiare din Transilvania s-au numarat intotdeauna toleranta, coexistenta pasnica si respectul reciproc.

"Respingem cu fermitate orice tentativa de a atata la diferende si vrajba intre majoritate si minoritate. Uniunea Democrata Maghiara din Romania ii asigura de sprijinul sau pe toti cei care, in zilele din urma, nevinovati fiind, au devenit tinta acuzatiilor sau jignirilor.

Este foarte important ca toata lumea sa inteleaga ca, in zilele urmatoare, acest gest amplificat in mod artificial nu va mai avea valoare de stire, insa si de acum inainte, elevii si profesorii liceului Korosi Csoma Sandor, maghiari si romani, se vor duce, zi de zi, in aceeasi scoala, se vor intalni pe coridoarele scolii si in salile de clasa.

Demoralizarea pe care au provocat-o prin acest scandal mediatic nu reflecta realitatea cotidiana din Tinutul Secuiesc. Tocmai de aceea rugam partidele politice din Romania, pe participantii la viata publica si mass-media, sa se raporteze cu deplin simt de raspundere la acest subiect, sa se delimiteze de retorica anti-minoritate si sa nu dea dovada de nici un fel de toleranta fata de declaratiile si manifestarile extremiste", a declarat liderul UDMR conform sursei citate.

Borbely, despre "bentita tricolora": Un tricolor nu e in opozitie cu celalalt, sunt complementare

Mai multi elevi romani de clasa a IX-a de la Grupul Scolar "Korosi Csoma Sandor" din orasul Covasna au venit la cursuri in data de 15 martie, cand s-a sarbatorit Ziua maghiarilor de pretutindeni, cu bentite in culorile Tricolorului romanesc si au continuat sa le poarte si in zilele urmatoare, gestul lor fiind perceput drept provocator de catre unii dintre colegii maghiari, iar una dintre eleve, a carei poza a fost postata pe Facebook, a primit amenintari cu moartea.

Ministerul Educatiei Nationale a declansat o ancheta privind evenimentele petrecute in incinta unitatii de invatamant si va da publicitatii rezultatele acestei verificari dupa ce vor fi parcurse toate procedurile legale.

Situatia de la Covasna a declansat o serie de actiuni de solidarizare cu eleva care a fost amenintata cu moartea pentru ca a purtat bentita in culorile Drapelului romanesc. Vineri si sambata in mai multe orase din tara, inclusiv la Covasna, si la Bucuresti au avut loc manifestatii de strada in semn de sustinere a elevei si de condamnare a actiunilor discriminatorii si anticonstitutionale care s-au practicat impotriva acestei tinere.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - DUMINICA
  05:00 Baricadaţi în voie bună
  06:00 La graniţele cunoaşterii
  07:00 Desene animate
  09:00 Pâine şi Circ
  10:00 Magic Summer
  12:00 Baricadaţi în voie bună
  13:00 Magie pe Baricadă
  14:00 Vitralii
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Retro Zone
  18:30 Vinovaţii fără vină
ACUMA LA TV 19:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  20:30 Film artistic
  22:30 Film documentar
  23:30 Film artistic
  01:30 Magic Summer
  03:30 Film artistic
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa