Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 18 Aprilie, 2024
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Klaus Iohannis despre cercetarea resurselor naturale la nivelul judeţului Arad

Categorie stire Politic | Autor stire Alecu | Data publicare Joi, 18 Septembrie, 2014 | Nr. accesari stire 1957 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Klaus Iohannis despre cercetarea resurselor naturale la nivelul judeţului Arad

Reporter: Cum vede Klaus Iohannis, de exemplu, cota unică, taxele de pe umerii românilor care se plătesc astăzi, Proiectul Roșia Montană, explorarea resurselor naturale, mai ales aici în zona Aradului sunt tot felul de discuții pe acest subiect.

Klaus Iohannis: Asta a fost o singură întrebare?

Reporter: Mă rog, a fost o întrebare cu mai multe răspunsuri…

KI: Da, cu mare plăcere… Am fost întrebat și înainte să fiu candidat al dreptei la prezidențiale, cum vedem noi în PNL, sau noi în noul PNL, abordată problema economiei. Nu vreau să intru acum în detalii, vom face la momentul potrivit o prezentare mai amplă, o vor face cei care probabil se pregătesc să devină prim-miniștrii, miniștrii și așa mai departe, dar, pot să vă spun că noi credem în câteva lucruri care, se pot constitui în principii. Noi credem bunăoară că economia nu va crește până nu ajungem la o relaxare fiscală. Ați urmărit, probabil, datele, au fost publicate, introducerea accizei suplimentare la carburant, introducerea taxei pe stâlp… Toate acestea, nu numai că nu au încurajat dezvoltarea economiei, ne-au dus înapoi în recesiune și în loc să crească încasările la buget, au scăzut. Dovedește încă odată că este adevărat ceea ce am spus: dacă vrem o dezvoltare economică sănătoasă, trebuie să mergem pe principiul relaxării fiscale. Trebuie să punem boii înaintea carului și nu invers. Trebuie să avem o politică fiscală de unde decurge o politică bugetară, nu așa cum face acuma guvernul Ponta care numără bănuții care intră în vistierie și în funcție de asta face o politică fiscală care s-a dovedit a fi eronată. Noi credem in câteva lucruri simple și investitorii ni le-au spus de multă vreme: este nevoie de o credibilitate și stabilitate în legislația specifică. Nu poți să schimbi codul fiscal din două în două luni și să te aștepți să vină investitotii să te aplaude. Nu, sunt foarte nemultumiți cum și noi suntem foarte nemultumiți, fiindcă această stabilitate, această credibilitate, încurajează dezvoltarea economică, dacă ea lipsește, atunci ea încurcă dezvoltarea economică. Acesta este un lucru în care credem. Trebuie reguli bune, pentru un timp îndelungat. Întreaga abordare a statului față de cetățeni care, în definitiv, are urmări foarte practice în cum se dezvoltă economia. Noi credem că statul trebuie să funcționeze pentru cetățeni și nu cetățenii pentru stat. Asta înseamnă reducerea birocrației, simplificarea regulilor, respectarea cetățeanului… Acestea sunt câteva din lucrurile în care credem și care, suntem convinși și vom dovedi că duc la creștere economică.

Reporter: Explorarea resurselor naturale?

KI: Avem câteva probleme acute acum, dintre care, sigur Roșia Montană…

Reporter: Vorbim de explorare, nu de exploatare…

KI: …gazele de șist, sunt teme foarte fierbinți. După părerea mea, Roșia Montană a fost greșit începută din capul locului, ca și proiect. Eu am definit-o ca și pe o privatizare ratată. Trebuie să vedem că acolo există o resursă importantă a României. Ea trebuie exploatată, dar trebuie exploatată în așa fel încât să nu se termine în cinci ani, să mai fie ceva și pentru generațiile care vin după noi. Pe de altă parte, trebuie să vedem clar, acolo s-a propus o tehnologie care este periculoasă pentru mediu. Acum căteva săptămâni a avut loc un accident la o mină similară în Canada care a rezultat într-o catastrofă naturală acolo. Așa ceva nu ne dorim pentru România. Totuși trebuie să vedem și oamenii de acolo. Sunt foarte mulți oameni care caută de lucru, șomajul în zona respectivă este foarte mare și atunci, dacă luăm toate aceste lucruri, ne dăm seama că, da, resursa trebuie exploatată, dar trebuie o tehnologie sigură. Trebuie create locuri de muncă dar, nu mergând pe linia pe care s-a mers până acuma. Cred că trebuie rediscutat întreg proiectul și atunci se găsesc soluții bune și tehnologice și pentru crearea locurilor de muncă.

Gazele de șist, o abordare, poate similară. Trebuie să explorăm, trebuie să vedem ce avem în subsol fiindcă este important…

Reporter: În primul rând să întocmim o hartă să știm ce avem…

KI: Evident. Pe de altă parte, exploatarea… aici cred că nu trebuie să ne grăbim foarte tare fiindcă tehnologia care se folosește acum, nu este o tehnologie nouă, este o tehnologie mai veche, dar ea nu a fost folosită pănâ acuma fiindcă nu a fost profitabilă, este o tehnologie scumpă, ori eu cred ca noi trebuie să vedem dacă aceasta este cea mai bună tehnologie, dacă nu este cazul să mai așteptăm un pic să dezvoltăm tehnologia, dacă nu este cazul să așteptăm un pic să vedem, sunt efecte nocive pentru mediu sau nu sunt efecte nocive pentru mediu, toate aceste probleme trebuie clarificate și trebuie clarificate de specialiști.



share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
ACUMA LA TV 21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
  oferit de: curs-valutar-bnr.ro
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica datelor confidentiale si dorim sa confirmi acordul tau.

Accepta