Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 02 Aprilie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

România se clasează pe locul 2 în topul săraciei europene

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 11 Ianuarie, 2012 | Nr. accesari stire 1101 ori | Comentarii stire 0 comentarii

România se clasează pe locul 2 în topul săraciei europene

 România se plasează pe locul doi în Uniunea Europeana în funcţie de procentajul persoanelor care trăiesc la limita sărăciei, dupa cum arată un top realizat de Econtext pe baza unor date de la mai multe birouri de statistică.

Pe primul loc, cu cel mai ridicat procentaj de saraci, se afla vecinii nostri bulgari. Astfel, 41,6% din populatia Bulgariei traieste la limita saraciei, tara noastra clasandu-se pe pozitia secunda, 41,4% din romani zbatandu-se sa supravietuiasca cu resurse limitate.

Acest procentaj arata ca 4 din 10 persoane (doua din cinci) se afla in saracie.

Urmatoarele pozitii sunt ocupate tot de foste state europene. Al treilea loc este detinut de Letonia (38,1% din totalul populatiei), care este urmata de Lituania (33,4%), Ungaria (29,9%).

Uniunea Europeana considera o persoana ca fiind saraca „daca resursele sale sunt atat de insuficiente incat o impiedica sa aiba un standard de viata considerat ca fiind acceptabil de societatea in care traieste”.

UE utilizeaza o definitie relativa pentru a masura saracia. UE considera ca o persoana este saraca daca are „un venit disponibil sub 60 % din venitul disponibil mediu national”.

Daca am raporta la bani, un roman ar fi sarac daca ar trai cu circa 100 de euro pe luna. De unde rezulta ca 8.700.000 de romani supravietuiesc de pe o zi pe alta. Venitul mediu lunar a fost in trimestrul trei din 2011 de 835 de lei de persoana, potrivit Institutului National de Statistica.

Daca ne reintoarcem privirea catre clasamentul actual, vom observa mai multe lucruri suprinzatoare. Bineinteles, primele locuri in topul saraciei sunt ocupate de fostele state comuniste din Europa Centrala si de Est. In vest, situatia este mult mai buna. Din garda veche a Europei, cei mai multi saraci se afla in Grecia (27,7% din totalul populatiei), Irlanda (25,7% in populatie), Spania (25,5%), Portugalia (25,3%) si Italia (24,5%). Exact statele care au cele mai mari probleme acum. Statele PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania).

In cazul unei eruptii a zonei euro, cu o inflamare a uriasa a somajului, presiunile vor fi si mai ridicate pentru aceste tari. Implozia zonei euro ar aduce mai mult somaj si mai multa saracie!

Sa mai mentionam un fapt interesant si demn de urmarit. Pe ultimul loc in acest top, cu cei mai putini saraci, se pozitioneaza Cehia. Da, Cehia! In acest stat, doar 14,4% din populatie este saraca.

Pe de alta parte, Cehia nu este in pole position la bogatia localnicilor. Cum s-ar traduce acest fapt? Simplu, Cehia are o clasa puternica de mijloc, care s-a format in ultimii ani.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa