Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 10 Aprilie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Academia de Advocacy : Primăria Timişoara tratează formal dezbaterea bugetului Timişoarei

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 06 Februarie, 2012 | Nr. accesari stire 951 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Academia de Advocacy : Primăria Timişoara tratează formal dezbaterea bugetului Timişoarei

Cetăţenii Timişoarei solicită sistematic autorităţilor publice respect şi dialog, dar Primăria Timişoara tratează formal dezbaterea bugetului Timişoarei, cel mai important proiect de act normativ din fiecare an.

Vineri, 3 februarie 2012, la orele 10, Primăria Timişoara a organizat o debatere publică pe marginea proiectului de buget al oraşului pentru anul 2012, la numai 3 zile de la anunţul public al dezbaterii făcut pe site-ul propriu. În aceeaşi zi s-a anunţat şi convocarea şedinţei extraordinare a Consiliului Local Timişoara în 7 februarie 2012.

Ce putem înțelege din analiza acestor fapte?

Că edilii oraşului se grăbesc, sacrificând transparenţa. Deşi ar putea să se mândrească cu cel mai bogat buget al Timişoarei construit prin atragerea de fonduri europene, deşi au în vedere proiecte de investiţii de anvergură, decidenţii noştri nu simt nevoia să le detalieze pentru public. Bifează doar o obligaţie legală de informare, fără să dezbată măsura în care alocarea resurselor este conformă cu aşteptările şi interesele cetăţenilor şi contribuabililor.

La dezbaterea organizată vineri la primărie pe tema bugetului, sala a fost aproape goală. Cinci cetăţeni au făcut act de prezenţă şi singurul participant care a luat cuvântul, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara, Petru Olariu, a reclamat faptul că dezbaterea a fost anunţată târziu şi organizată la o oră matinală, care nu a  permis participarea unui număr mare de cetăţeni. În plus, Olariu a sesizat faptul că lumea nu a înţeles prea multe din bugetul prezentat de oficialii municipalităţii, pentru că nu s-au oferit explicaţii într-o formă accesibilă şi pe înţelesul tuturor.

Academia de Advocacy a propus în mod repetat Primăriei Timişoara ca bugetul local pentru anul următor  să fie dezbătut începând cu lunile de vară ale anului curent, cu fiecare parte interesată.Bugetul municipiului să fie prezentat într-o formă grafică accesibilă, iar cetăţenii să fie informaţi şi chestionaţi cu privire la lista investiţiilor şi prioritizarea lor.Din păcate, Academia de Advocacy nu a primit niciodată un răspuns la propunerile sale de îmbunătăţire a procedurii de dezbatere şi de aliniere a sa la standardele europene de transparenţă.

Edilii oraşului nu ţin cont de standardele minime de transparenţă elaborate la nivel european, care presupun:

  • Conţinut clar şi accesibil pentru cetăţeni;
  • Consultarea tuturor grupurilor ţintă afectate;
  • Adaptarea canalelor de comunicare la audienţa ţintă;
  • Asigurarea unui interval de timp suficient pentru invitarea / chemarea la acţiune şi pentru colectarea propunerilor, sugestiilor şi recomandărilor scrise de la cei interesaţi;
  • Recunoaşterea publică a plus valorii aduse de contribuţiile colectate de la cetăţeni şi societatea civilă şi includerea lor în varianta finală a proiectului de buget local.

Dacă vrem să fim un oraş european, trebuie să respectam şi standardele europene de transparenţă.

Persoana de contact: Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy, radu@advocacy.ro, tel: 0722503136share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
ACUMA LA TV 09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa