Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 25 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

ORDA susţine că ACTA nu va aduce prejudicii personale utilizatorilor de Internet din România

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Miercuri, 15 Februarie, 2012 | Nr. accesari stire 19676 ori | Comentarii stire 0 comentarii

ORDA susţine că ACTA nu va aduce prejudicii personale utilizatorilor de Internet din România

Acordul multilateral antipiraterie (ACTA) nu va aduce prejudicii personale utilizatorilor de Internet şi nu va atrage măsuri suplimentare acestora, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Răzvan Câşmoiu, directorul Direcţiei de expertiză şi constatări din cadrul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA).

'Din punct de vedere al Legii nr.8, al drepturilor de autor şi a drepturilor conexe din România, semnarea acestui acord (ACTA, n.r.) nu va aduce modificări acestei legi. Considerăm că acest acord nu va aduce prejudicii personale utilizatorilor de Internet şi nu va atrage măsuri suplimentare utilizatorilor de Internet', a afirmat Câşmoiu.

Reprezentantul ORDA a adus în discuţie o serie de precizări comparative între prevederile din ACTA şi din Legea drepturilor de autor şi a drepturilor conexe din România, scrie agerpres.ro.

'La articolul 23, alineatul 3 din ACTA se prevăd sancţiuni pentru prezentarea unei opere cinematografice într-o sală de proiecţie. În acelaşi timp, legea românească acoperă toate tipurile de opere, iar comunicarea publică a acestora fără acordul autorilor este sancţionată cu închisoare de la o lună la doi ani. De asemenea, la articolul 27, alineatul 5 din ACTA se specifică faptul că fiecare parte prevede măsuri de protecţie împotriva neutralizării măsurilor tehnice asupra produselor, dar numai pentru fonograme. În legea românească este vorba despre o paletă mai largă privind măsurile tehnice de protecţie.

La articolul 139, indice 8 din Legea naţională, care nu are corespondent înACTA, se arată că este infracţiune punerea la dispoziţie publicului larg a oricărei opere a unui autor fără acordul acestuia, indiferent de suport, astfel încât publicul să le poată accesa oriunde şi oricând', a explicat oficialul ORDA.

România a semnat, în data de 26 ianuarie a.c., alături de alte 21 de state membre UE, acordul internaţional antipiraterie de protejare a drepturilor de autor, ACTA.

Acordul, ce ar urma să fie ratificat de Parlamentul European în luna iunie, a fost semnat, printre altele, de: Polonia, Finlanda, Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia, România, Grecia, SUA, Canada şi Coreea de Sud.

Germania, Olanda, Estonia, Cipru şi Slovacia sunt singurele state din UE care nu au semnat ACTA.

Documentul este un acord care urmăreşte să armonizeze standardele internaţionale privind protecţia drepturilor celor care produc muzică, filme, medicamente, modă şi o serie de alte produse care cad deseori victime furturilor de proprietate intelectuală.

ACTA vizează, de asemenea, pirateria online de filme şi muzică. Cei care se opun acordului se tem că acesta va permite autorităţilor să blocheze conţinutul pe internet.

Până la ora actuală, au suspendat discuţiile privind aprobarea prevederilor ACTA state precum: Cehia, Bulgaria, Letonia, Polonia şi Germania.

Guvernul de la Bucureşti a precizat, la finele lunii ianuarie, că semnarea de către România a Acordului multilateral antipiraterie - ACTA nu echivalează cu intrarea sa în vigoare, ci este doar o etapă dintr-un proces care ar urma să se încheie în vara acestui an cu un aviz din partea Comisiei Europene.

Bulgaria a anunţat suspendarea procedurii de ratificare a acordului multilateral ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), pe fondul protestelor faţă de acest text, considerat de internauţi ca fiind o atingere adusă libertăţii.

"Voi propune guvernului suspendarea procedurii de ratificare a acordului multilateral ACTA", a declarat ministrul Economiei şi Energiei, Traicio Traikov, precizând că deja s-a consultat cu premierul Boiko Borisov pe această temă. "Bulgaria nu va prezenta documentul spre ratificarea Parlamentului până ce statele membre UE nu vor avea o poziţie comună faţă de acest subiect", adaugă ministrul bulgar, scrie monitorulbt.ro

Acordul ACTA a fost semnat pe 26 ianuarie, la Tokyo, de 22 dintre cele 27 de state europene.

Negociat între UE, Statele Unite, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, textul este destinat combaterii pirateriei online şi vânzării de produse contrafăcute.

Peste 3.000 de bulgari au protestat la sfârşitul săptămânii trecute, denunţând ACTA şi acuzând guvernul că a semnat textul prea rapid şi fără consultarea populaţiei.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa