Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 31 Martie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

"Maibaumfest" la Sântana (GALERIE FOTO)

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 29 Mai, 2012 | Nr. accesari stire 8961 ori | Comentarii stire 0 comentarii


În duminica Rusaliilor (după tradiţia catolică şi evanghelică) la Sântana s-a desfăşurat "Maibaumfest" - sărbătoarea pomului de mai. Manifestarea s-a desfăşurat la şcoala primară germană al Grupului Şcolar Sântana. La festivitate au fost prezente numeroase ansambluri folclorice de copii - în porturi populare, atât germane cât şi româneşti - alături de părinţi, edilii locali, invitaţi din oraşul Sântana, din Pâncota, din Arad şi din localităţile din vecinătate. Tradiţia pomului de mai a pătruns la Sântana în urma cu aproape 300 de ani, împreună cu coloniştii germani veniţi după războiul imperiului austriac împotriva otomanilor. Veniţi la Sântana din Pădurea Neagră în landul Şvabilor, din sudul Germaniei, şvabii au adus cu ei arta agriculturii intensive cât şi cultul lucrului bine făcut, însuşit în timp de întreaga populaţie din Sântana. Au adus însă şi obiceiurile şi tradiţiile preluate în evul mediu timpuriu de la imperiul roman, anume sărbătoarea calendelor de primăvară-vară. Peste veacuri, obiceiul a fost preluat şi de populaţia românească, astfel că sărbătoarea se desfăşoară cu larga participare a localnicilor, cu toate etniile, spre deliciul copiilor şi a părinţilor care-şi admiră frumoasele costume populare. 
 

După sosirea oaspeţilor, alaiul porturilor a mărşăluit cu fanfară de la şcoală spre primărie - unde au fost primiţi de edilii oraşului, apoi au revenit la biserica catolică unde au audiat slujba de reculegere în limbile germană, română şi maghiară, apoi s-au reîntrunit în curtea şcolii primare, amenajată pentru spectatori
 

Organizatorii evenimentului - anume Grupul Şcolar Sântana şi Forumul Germanilor din Sântana, cu concursul consiliului local Sântana - au împlinit cu brio aşteptările participanţilor, prin organizarea exemplară "nemţească" cât şi prin calitatea "zeiss" a spectacolului prezentat de ansamblul şcolii primare Sântana, de ansamblul de copii al Cercului Cultural Banat-JA din Arad şi de ansamblul de copii Busuiocul.din Sântana. 
 
 
Sărbătoarea s-a încheiat cu licitarea mielului - urcat "la înălţime" în platforma ridicată pe pomul de mai, umbrită de frunziş şi panglici colorate. Conform tradiţiei, câştigătorul este condus acasă cu alai şi fanfară iar acasă dispune de dreptul de a graţia mielul sau de a-l consuma peste o săptămână, alături de organizatorii festivităţii, pentru evocarea festivităţii.


share - facebook    share - twitter
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
ACUMA LA TV 20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa