Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 02 Aprilie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Taxa pentru creşă (VIDEO)

Categorie stire Social | Autor stire Iuli Neata | Data publicare Marti, 16 Octombrie, 2012 | Nr. accesari stire 890 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Taxa pentru creşă (VIDEO)

Proiectul de lege e în dezbatere până vineri pe site-ul Ministerului Muncii şi introduce o „co-plată” pentru înscrierea copilului la creşă: stabilită în funcţie de venit, dar nu mai mult de 30% din costurile per copil ale unităţii preşcolare


Nu ajunge că perioada concediului de maternitate a fost redusă la un an, acum trebuie să plătească şi taxă pe creşă, dacă nu au cu cine îşi lăsa micuţii. Părinţii vor fi obligaţi la plata unei contribuţii pentru copiii înscrişi la creşe, valoarea acesteia urmând să fie stabilită prin dispoziţie a primarului, potrivit unui proiect iniţiat de Ministerul Muncii. Proiectul a fost pus în dezbatere publică şi urmează a fi adoptat în perioada următoare.


În capitolul VII, „Finanţarea creşelor şi a altor unităţi de educaţie antepreşcolară”, din proiectul de act normativ, se prevede că părinţii sunt obligaţi la plata unei contribuţii, a cărei valoare este „stabilită prin dispoziţie a primarului în funcţie de numărul de copii din familie şi de venitul mediu net lunar pe membru de familie calculat pe perioadă de şase luni anterioară înscrierii copilului, fără a depăşi 30% din costul copilului în unitatea publică în care se oferă servicii de educaţie antepreşcolară”.
 


Părinţii, care au fost deja privaţi de un an din concediul de îngrijire a copilului, se declară uluiţi. „Extraordinar, rămân şocată. Pe zi ce trece tot aflam noutăţi. Sub nicio formă nu-mi permit bonă, eu nu lucrez, numai soţul, şi de aia am adus-o la creşă, ca să pot să îmi caut de lucru să lucrez să putem ţine fata aici dar se pare că nu se poate, urât din partea lor”, declară o braşoveancă. „Nu e bine, nu suntem de acord. Nu ne permitem. Şi aşa e 9 lei, plus cât o mai fi”, a adăugat altă mămică. „Ciudat, chiar ciudat, odată ce plăteşti mâncarea, de ce să mai plăteşti o altă taxă?”, se întreabă altă braşoveancă.


„Contribuţia lunară a părinţilor se stabileşte în funcţie de numărul efectiv de zile de prezenţă a copilului la programul zilnic, acesta fiind monitorizat prin registrul de evidenţă completat de asistenţă medicală în colaborare cu educatorul”, se mai precizează în proiect. Proiectul de act normativ mai prevede faptul că programul de funcţionare al unităţilor în care se oferă servicii de educaţie antepreşcolară este flexibil şi urmăreşte acoperirea nevoilor copiilor şi părinţilor. Astfel, programul poate fi normal, până la cinci ore pe zi, în funcţie de solicitările părinţilor, prelungit, 10 ore pe zi, sau săptămânal, de luni până vineri.


Deocamdată, reprezentanţii Primăriei Braşov aşteaptă să vadă ce soartă va avea această lege. „Municipalitatea, bineînţeles, după ce va fi adoptat şi publicat în Monitorul Oficial, rămâne să ia o decizie. Oricum, Consiliul Local va decide dacă se impune o astfel de taxă de creşă în municipiul Braşov sau nu. Nu trebuie să uităm că municipalitatea a investit foarte mulţi bani în creşe în Braşov. Vom vedea dacă este obligatorie sau nu, dacă cuantumul este obligatoriu sau nu”, ne-a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.


Actul normativ mai prevede că sunt scutiţi de la plata contribuţiei, sarcina fiind preluată de bugetul local, părinţii care se află în următoarele situaţii: au în îngrijire copii care sunt expuşi riscului de separare de familie şi au aprobate planuri de servicii sau beneficiază de efectele Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri. Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică pe site-ul MMFPS până în 19 octombrie.

 share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
ACUMA LA TV 09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa