Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 31 Martie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Testări gratuite pentru osteoporoză

Categorie stire Social | Autor stire Lit | Data publicare Vineri, 19 Octombrie, 2012 | Nr. accesari stire 791 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Testări gratuite pentru osteoporoză

Persoanele diagnosticate cu osteoporoză, care vor participa sâmbătă, alături de familiile lor, la conferinţa de informare medicală susţinută de lectori cu experienţă în tratarea acestei boli, îşi vor putea determina gratuit riscul de fractură (FRAX) şi pot face şi test de screening pentru determinarea densitometriei osoase cu ajutorul ultrasunetelor, cu un aparat pus la dispoziţie de Medist.


Cei interesaţi se pot înscrie la evenimente@houston.ro şi telefoanele 0725.221.016, 021-317.09.43.


În plus, aceştia vor primi vouchere cadou pentru un consult endocrinologic gratuit şi 50% reducere la testul Dexa (Osteodensitometrie) pentru 3 segmente.


Cu prilejul Zilei Internaţionale a Osteoporozei, bucureştenii sunt invitaţi duminică, de la 11,00 la 14,00, în Parcul Lumea Copiilor (intrarea în parc zona Palatul Copiilor), pentru un program special de activităţi fizice adaptat persoanelor cu osteoporoză şi cu risc crescut de osteoporoză susţinut de Fiziolife şi o demonstraţie de gentle fitness a antrenorilor LadyFit.


Pe lângă invitaţia la sport, publicul va putea asista şi la concertul de folk al trupei CALEnDAR, urmat de un scurt spectacol cu majorete şi o demonstraţie de dans a şcolii Espansivo.


Anul acesta, Ziua Mondială a Osteoporozei, organizată sub egida IOF (Fundaţia Internaţională a Osteoporozei), se axează pe incidenţa alarmantă a fracturilor osteoporotice, astfel că motto-ul evenimentului este: ''Opreşte-te la una, fă din prima ta fractură - ultima!''


Ildiko Gasparik, preşedinte ASPOR, a spus joi, în conferinţa de presă organizată cu prilejul Zilei Internaţionale a Osteoporozei, că 1 din 4 femei cu o fractură la nivelul coloanei vertebrale este posibil să se confrunte din nou cu aceeaşi problemă medicală peste un an.


La fiecare 3 secunde în lume se produce o fractură osteoporotică, în lume, cel puţin 1 din 3 femei şi 1 din 5 bărbaţi peste 50 ani suferă de fracturi cauzate de osteoporoză.


Potrivit IOF, aproximativ 200 de milioane de femei din întreaga lume suferă de osteoporoză, din care mai puţin de jumătate au fost diagnosticate. 50% dintre cei care au suferit deja o fractură osteoporotică vor experimenta încă una.


IOF a denumit osteoporoza drept ''boala tăcută'', tocmai din cauza faptului că peste 80% dintre pacienţii cu fracturi osteoporotice nu au posibilitatea diagnosticării şi tratamentului bolii de bază, în ciuda existenţei acestuia, care poate reduce riscul unor noi fracturi cu 30-70%.


În România, în 2010 au fost înregistrate 15.000 de fracturi provocate de osteoporoză (dintr-un total de 600.000 la nivel european).


Conf. dr. Daniel Grigorie, preşedintele Societăţii Române de Osteoporoză şi Boli Musculoscheletice, a declarat că FRAX este cea mai utilizată metodă prin care sunt identificaţi pacienţii cu cel mai mare risc de fractură şi ţine cont de o serie de factori de risc, în afară de densitatea osoasă (istoricul familial, istoricul medical individual, indicele de masă corporală etc.).


Acesta a explicat că, în mod surprinzător, cele mai multe fracturi vin din situaţii de presotoporoză.


''Chiar dacă densitatea osoasă nu este suficient de scăzută pentru diagnosticul de osteoporoză, dacă apar fracturi e cazul să ne îngrijorăm. (...) Niciodată nu putem vorbi destul despre osteoporoză. Deşi s-a tot vorbit pe această temă, foarte mulţi pacienţi sunt insuficient informaţi şi, culmea, nici doctorii nu sunt suficient de informaţi. Mulţi medici cred că, dacă apare prima fractură, lupta s-a pierdut. Total greşit. Oricând se poate trata'', a susţinut acesta.


Un semnal de alarmă privind numărul în continuă creştere al fracturilor osteoporotice a tras şi conf. dr. Olivera Lupescu, specialist în ortopedie, la Spitalul Clinic de Urgenţă.


În sezonul rece, la urgenţe, ajung în fiecare zi 8-10 pacienţi cu fracturi provocate de osteoporoză, iar cele mai multe cazuri sunt complicate de prezenţa altor afecţiuni cronice.


Un sfert dintre cei internaţi cu o fractură la şold mor în primul an de la producerea fracturii.
''Tratamentul lor implică cel puţin 10 doctori, fără să numărăm şi asistenţii medicali sau infirmierii. E nevoie de un implant, de un tratament medicamentos şi de supraveghere medicală continuă şi foarte atentă. Pacientul nu moare, de regulă, din cauza fracturii la şold, ci pentru că aceasta complică toată patologia lui deja existentă'', a subliniat medicul.


De aceea, este esenţială diagnosticarea precoce a osteoporozei şi administrarea tratamentului corespunzător, care permite prevenirea cu până la 70% a fracturilor adiţionale.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
ACUMA LA TV 15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa