Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 31 Martie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

,,Piaţeta regelui``, inaugurată în prezenţa fostului suveran

Categorie stire Social | Autor stire Lit | Data publicare Joi, 25 Octombrie, 2012 | Nr. accesari stire 1016 ori | Comentarii stire 0 comentarii

,,Piaţeta regelui``, inaugurată în prezenţa fostului suveran

Regele Mihai I, care aniversează joi 91 de ani, a participat la inaugurarea unei piaţete dedicate lui, eveniment care vine ca un act de recunoaştere a personalităţii fostului suveran de către comunitatea bucureşteană.


După intonarea Imnului Naţional al României şi a Imnului Casei Regale de către Fanfara Ministerului Apărării Naţionale, regele Mihai I şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, au dezvelit bustul fostului suveran, realizat de sculptorul Valentin Tănase, care se află în piaţeta situată la intersecţia Bd. Kiseleff cu str. arh. Ion Mincu.


Declarându-se emoţionat şi mândru că poate să inaugureze chiar de ziua regelui piaţeta, primarul general Sorin Oprescu a afirmat că "efigia Majestăţii Sale înnobilează prin simbol istoric şi artistic acest loc din Bucureşti''.


Oprescu a evocat în context discursul din Parlament de anul trecut al regelui Mihai I, citând fraza de final.


''Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri'', aceste cuvinte fiind dăltuite în marmură pe monumentul ridicat în cinstea fostului suveran.


La rândul său, general-locotenent Teodor Frunzeti, comandant şi rector al Universităţii Naţională de Apărare ''Carol I'', a declarat că ''acest moment reprezintă o întoarcere la tradiţie şi valori simbolizate de însăşi personalitatea regelui Mihai I''.


Frunzeti a apreciat că într-o lume mondializată şi globalizată în care Europa trebuie să-şi păstreze unitatea România trebuie să-şi cinstească istoria.


Academicianul Dinu C. Giurescu a spus că "monarhia semnifică pentru anul 2012 legitimitate, stabilitate, hotărâre, curaj şi iniţiativă, caracteristici care s-au manifestat în istoria României''.


În încheierea evenimentului, istoricul Filip-Lucian Iorga a evocat în cuvântul său etimologia cuvântului 'piaţă-piaţetă', apreciind că "în geografia urbană aceasta înseamnă deschidere, ceea ce şi Majestatea Sa a însemnat pentru România, o deschidere către o Europă a elitelor, a libertăţii, respectului şi demnităţii".


Un grup de persoane, purtând pancarte cu chipul regelui Mihai, al Reginei Ana, al regilor Carol I şi Ferdinand, ca şi al principesei Margareta şi principelui Nicolae, a scandat, pe tot parcursul evenimentului, lozinci pro-monarhiste.


La eveniment au fostprezenţi foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, monseniorul Ioan Robu, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Varsanufie Prahoveanul de la Arhiepiscopia Bucureştiului, principesa Margareta, principele Radu şi principele Nicolae.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
ACUMA LA TV 19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa