Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 25 Mai, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Cei care îşi vor achita taxele şi impozitele online nu vor mai plăti comision

Categorie stire Social | Autor stire Lit | Data publicare Luni, 29 Octombrie, 2012 | Nr. accesari stire 827 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Cei care îşi vor achita taxele şi impozitele online nu vor mai plăti comision

Comisionul pentru plata pe Internet a taxelor şi impozitelor va fi suportat de către primării, nu de contribuabili, legislaţia urmând să fie modificată în acest sens, potrivit Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).


Conform HG 1.235/2010 privind plata online a impozitelor şi taxelor, comisionul poate fi suportat de către contribuabil, de către instituţia publică sau în orice altă variantă aleasă de către aceasta la momentul înregistrării în Sistemul naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP).


Practic, se spune în nota de fundamentare, beneficiarul plăţii (instituţia publică) are posibilitatea să impună contribuabilului care plăteşte cu cardul să suporte comisionul perceput beneficiarului de către prestatorul sau de servicii de plată.


"În acest fel există o discriminare a contribuabilului care plăteşte utilizând cardul prin intermediul SNEP faţă de contribuabilul care plăteşte utilizând cardul la sediul instituţiei publice, având în vedere că în cazul din urmă contribuabilul nu plăteşte niciun comision", se spune în document.


Potrivit MCSI, modificarea HG 1.235/2010 este necesară pentru că există posibilitatea sesizării Comisiei Europene în legătură cu încălcarea unui act normativ care transpune în legislaţia naţională o directivă europeană, urmând ca aceasta să dispună măsuri de corectare a acestei situaţii şi aplicarea unor sancţiuni statului român.


În plus, există riscul ca acei contribuabili cărora li se percep în mod nejustificat şi nelegal acest commision de către instituţiile publice să le acţioneze în instanţă în vederea recuperării prejudiciului.


"De asemenea, scopul legislaţiei europene în vigoare este aceea de a încuraja plăţile electronice, în timp ce prevederile actuale ale HG 1.235/2010 nu fac decât să descurajeze, prin posibilitatea oferită instituţiilor publice de a percepe un preţ suplimentar de la contribuabil", se spune în nota de fundamentare a noului proiect legislativ.


Lansat în martie 2011, SNEP este diponibil pe www.ghiseul.ro şi este administrat şi operat de Centrul Naţional de Management pentru Societatea Informaţională (CNMSI), instituţie aflată în subordinea MCSI.


În urmă cu aproape două săptămâni, directorul general al VISA România, Cătălin Creţu, a declarat la ZF Digital '12 că plata online a taxelor şi impozitelor este "puţin cam în aer" din cauza impunerii de către primării a unui comision pentru a oferi cetăţenilor această modalitate de plată.


"Avem două probleme. Prima este distribuţia credenţialelor (user şi parolă de acces) către populaţie. Dacă această distribuţie ar fi transferată băncilor, atunci lucrurile ar sta cu totul altfel, pentru ele ştiu câţi clienţi utilizează serviciile internet banking şi efectuază plăţi online cu cardul", a spus Creţu.


El a adăugat că foarte multe primării au optat pentru suprataxarea plăţilor online a taxelor şi impozitelor.


"Practic, primăriile au preferat să transfere acest cost, respectiv comisionul de acceptare al băncii, la cetăţeni. Edilii nu înţeleg că dacă ar da drumul la această facilitate românii, mai ales cei din străinătate, care vin în ţară de sărbători şi nu au timp pentru aceste plăţi, vor aduce bani la buget", a spus reprezentantul VISA România.


Creţu a menţionat că studiile arată că impunerea unui comision la plata taxelor şi impozitelor reduce semnificativ intenţia de a efectua astfel de operaţiuni.


"În pofida acestor probleme, plata online a taxelor şi impozitelor a crescut de cinci ori în acest an, deci potenţial există", a spus Creţu.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa