Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 04 Aprilie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

31 octombrie - Ziua Mării Negre

Categorie stire Social | Autor stire Lit | Data publicare Miercuri, 31 Octombrie, 2012 | Nr. accesari stire 1631 ori | Comentarii stire 0 comentarii

31 octombrie - Ziua Mării Negre

Ca în fiecare an, pe 31 Octombrie se celebrează Ziua Mării Negre, zi care marchează data semnării primului Program Strategic de Acţiune pentru reabilitarea şi protecţia Mării Negre în anul 1996. Marea Neagră colectează apele de pe un teritoriu de peste 430,000 de Km2 pe care trăieşte o populaţie de peste 160 de milioane de locuitori.


Este binecunoscut faptul că în bazinul Mării Negre, în a doua parte a secolului trecut, a avut loc o deteriorare a mediului ca urmare a exploatării neraţionale a resurselor naturale, despăduririlor în exces şi degradării solului, contaminării râurilor şi lacurilor datorită utilizării unor tehnologii industriale depăşite şi a practicilor agricole intensive. Toate acestea au determinat afectarea Mării Negre cu efecte directe asupra biodiversităţii marine.
 


La aceste probleme s-a adăugat, în ultimii ani, fenomenul schimbărilor climatice, care a adus o dimensiune nouă, ce poate avea un impact deosebit asupra activităţilor noastre viitoare. Cu toate acestea, aşa cum au evidenţiat şi analizele realizate la nivelul Comisiei Mării Negre, în ultimii 10 ani s-a constatat o îmbunătăţire uşoară, dar continuă a calităţii mediului marin.
Având în vedere că problemele de mediu care au generat afectarea mediului marin al Mării Negre au caracter transfrontalier, în anul 1992 a fost semnată, la Bucureşti, Convenţia pentru protecţia Mării Negre împotriva poluării, ca o bază pentru colaborarea între statele riverane precum şi ca un cadru de acţiune cu principalele organizaţii regionale şi internaţionale, care pot contribui la soluţionarea lor.


Trebuie să menţionăm că, având în vedere importanţa acestei regiuni, imediat după aderarea României şi Bulgariei, Comisia Europeană a lansat o iniţiativă politică, numită Sinergia Mării Negre, prin care s-au stabilit principalele priorităţi, direcţii de acţiune şi colaborare cu statele din regiune. Dat fiind că problematica de protecţie a mediului a fost considerată o prioritate, alături de transporturi şi energie, în anul 2010 a fost lansat Parteneriatul de mediu din cadrul Sinergiei Mării Negre.


„Suntem convinşi că, odată devenit operaţional, acest Parteneriat va fi un instrument foarte important pentru realizarea unui mare număr de acţiuni identificate în cadrul proiectelor UNDP/GEF din ultimii 20 de ani.  Depinde numai de noi ca acest instrument să fie utilizat cât mai curând. În acest sens, considerăm că la nivelul experţilor trebuie găsite cât mai rapid domeniile şi proiectele prioritare care ar putea fi sprijinite de Parteneriat”, a afirmat ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb.


România consideră că atingerea acestui deziderat este realizabil prin implementarea politicilor europene în domeniul protecţiei mediului şi, în mod special, prin implementarea principiilor Directivei Cadru pentru Apă şi a Directivei Cadru Strategia pentru mediul marin, al căror obiective vizează obţinerea stării ecologice bune în regiunea Mării Negre până în anul 2020.


„În vederea aplicării corecte a acestor principii, considerăm necesară crearea unei platforme ştiinţifice la nivelul statelor riverane Mării Negre prin care să se promoveze proiecte comune de cercetare a ecosistemelor terestre şi marine din regiune. Este evident că în această activitate nu vom porni de la zero, ci vom beneficia de experienţa deja existentă şi de informaţiile acumulate în cadrul altor organizaţii şi sperăm ca pe viitor, pe lângă aportul Comisiei Mării Negre, să beneficiem de un sprijin mai larg, în primul rând din partea Comisiei Europene, dar şi a GEF, UNDP, FAO, Băncii Mondiale şi al altor instituţii internaţionale”, şi-a exprimat opinia ministrul Rovana Plumb.


Cu ocazia Zilei Mării Negre dorim să mulţumim tuturor celor care sunt implicaţi în acţiuni de protecţie a mediului marin, organizaţii guvernamentale şi non-guvernamentale, institute de cercetare, universităţi, consilii locale şi judeţene şi să reiterăm angajamentul conducerii Ministerului Mediului şi Pădurilor pentru reabilitarea şi protecţia acestui tezaur natural care este Marea Neagră.  share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
ACUMA LA TV 13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa