Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Joi, 02 Aprilie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Index European pe Hepatită: România, pe locul 25 privitor la screening, tratament şi prevenţie

Categorie stire Social | Autor stire Lit | Data publicare Miercuri, 07 Noiembrie, 2012 | Nr. accesari stire 984 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Index European pe Hepatită: România, pe locul 25 privitor la screening, tratament şi prevenţie

România se situează pe locul 25 într-un index ce compară nivelul de screening, tratament şi prevenţie în cele 27 de state ale UE, precum şi în Elveţia, Croaţia şi Norvegia, a anunţat marţi într-o conferinţă de presă Marinela Debu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).


Aceasta a arătat că Indexul European de Performanţă în Tratarea Hepatitei, lansat marţi la Bruxelles, indică faptul că performanţa României este lacunară în privinţa accesului la tratament şi a prevenţiei, fiind deficitară şi la capitolul depistare.


În timp ce sugarii sunt vaccinaţi în mod curent şi este atinsă o cotă de aproximativ 90% de copii protejaţi împotriva hepatitei, nu există o vaccinare sistematizată a unor grupuri la risc, care sunt cele din sfera prostituţiei sau a consumului de droguri, a spus preşedinta APAH-RO.


Analizând rezultatele studiului, o mare parte a infectărilor sunt detectate cu întârziere nu doar în România, ducând la afecţiuni secundare şi la posibilitatea cu atât mai mare ca cei afectaţi să transmită virusul mai departe. De aceea, trebuie pus un accent serios pe prevenţie, pe informare şi testare.


Conf. dr. Victoria Aramă, de la Institutul "Matei Balş", a susţinut că se impune o evidenţă exactă a persoanelor consumatoare de droguri, pentru a fi monitorizate, întrucât prezintă un risc crescut, iar pentru acest lucru este necesară o mai bună colaborare între ONG-uri, autorităţi, asociaţii.


Referitor la listele de aşteptare pentru tratament, conf. dr. Aramă a evidenţiat că acestea au fost micşorate considerabil, însă, din păcate, sunt încă zone din ţară unde listele sunt mari iar acest lucru ţine de casele de asigurări.


Dr. Aramă a menţionat printre factorii de risc ai hepatitei sexul neprotejat, manichiura, pedichiura, piercingul, dar o atenţie specială trebuie acordată transmiterii bolii prin utilizarea de droguri injectabile.


La rândul său, conf. dr. Gabriel Popescu a afirmat că în prezent comisiile de specialitate analizează ca de anul viitor să fie introduse terapii noi sau să fie extinse recomandările pentru unele medicamente.


El a subliniat în legătură cu tripla terapie că trebuie avut în vedere ca prin introducerea unui al treilea medicament să nu apară rezistenţa la tratament. În cazul acestor terapii trebuie o atentă selecţie a pacienţilor, a adăugat specialistul.


Prin dezvoltarea Indexului Hepatitei, Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice îşi propune să evidenţieze statelor membre UE necesitatea dezvoltării unor planuri naţionale pentru lupta împotriva hepatitei.


Estimările arată că peste două milioane de români trăiesc cu hepatită B sau C.


În prezent doar 1% dintre cei infectaţi cu virusul hepatitic B au acces la tratament şi sub 1% din cei cu virus hepatitic C. Un sfert din cei cu hepatită cronică C dezvoltă ciroză hepatică iar unul din cinci - cancer hepatic. Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România a lansat marţi platforma Euro Hepatitis Care Index, un instrument menit să ajute pacienţii şi medicii în implementarea unor programe de tratare eficientă a bolilor hepatice.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - JOI
  06:30 Naşul
ACUMA LA TV 09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vinovaţii fără vină
  14:00 Ţinta noastră: Sănătatea
  15:00 Fără pleoape la urechi
  16:00 La graniţele cunoaşterii
  17:00 Deşteptarea României cu Lorin Fortuna
  19:00 Timpul - artă şi ştiinţă cu Claudiu Burlan
  19:30 Comunitatea mea
  20:00 Quantika cu Michael Szellner
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Quantika
  03:00 Deşteptarea României
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa