Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 18 Septembrie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Criterii stricte pentru unităţile care folosesc celule stem de la donatori neînrudiţi

Categorie stire Social | Autor stire Lit | Data publicare Marti, 20 Noiembrie, 2012 | Nr. accesari stire 804 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Criterii stricte pentru unităţile care folosesc celule stem de la donatori neînrudiţi

Ministerul Sănătăţii (MS) a stabilit criteriile ce trebuie îndeplinite de unităţile care desfăşoară activităţi de recrutare, testare şi donare de celule stem de la donatori neînrudiţi, potrivit legislaţiei naţionale şi europene, dar şi standardelor Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă.


Printr-un proiect de ordin lansat luni în dezbatere publică, MS stabileşte criteriile de eligibilitate ce trebuie îndeplinite de unităţile în care se vor desfăşura activităţile de recrutare, testare şi donare de celule stem de la donatori neînrudiţi şi care vor avea responsabilitatea de a desfăşura aceste activităţi în conformitate cu criteriile de participare în relaţia cu Registrul Naţional al Donatorilor de Măduvă (RNDVCSH), legislaţia internă, europeană şi standardele Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă (AMDM). Unităţile respective vor încheia protocoale de colaborare cu Registrul Naţional al Donatorilor de Măduvă.


Astfel, Registrul este responsabil cu implementarea standardelor AMDM în domeniu şi, întrucât aceste standarde reglementează întregul circuit, de la donare la transplant, iar activitatea desfăşurată de RNDVCSH este în sprijinul activităţii de transplant, se impune stabilirea unor criterii minime de participare a unităţilor sanitare în relaţia cu RNDVCSH, potrivit iniţiatorilor proiectului.


Astfel, unităţile respective vor încheia protocoale de colaborare cu Registrul Naţional al Donatorilor de Măduvă.


Potrivit proiectului, în termen de zece zile de la data intrării în vigoare a ordinului, vor fi desemnate, prin ordin al ministrului Sănătăţii, unităţile sanitare care desfăşoară activităţi de recrutare, testare şi donare de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, unităţi coordonate metodologic de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.


Centrele donatorilor de celule stem hematopoietice (CD) pot fi organizate în unităţi sanitare desemnate, prin ordin al ministrului Sănătăţii, prevede acelaşi proiect.


Pentru a organiza activitatea de recoltare, testare şi donare de celule stem de la persoane neînrudite, unitatea sanitară trebuie să fie acreditată de Agenţia Naţională de Transplant (ANT) şi să aibă spaţiu adecvat pentru desfăşurarea activităţii de recrutare, cu zone unde potenţialii donatori pot primi materiale informative şi pot completa consimţământul şi chestionarul de autoevaluare a stării de sănătate, unde li sa va spune care sunt implicaţiile pe care le are statutul de donator şi unde la vor fi comunicate rezultatele testelor medicale. Totodată, în acelaşi spaţiu, vor fi consiliaţi potenţialii donatori care nu sunt eligibili din motive medicale.


Un centru al donatorilor de celule stem hematopoietice va avea o zonă medicală pentru recoltarea probelor de sânge şi examen medical. Tot CD trebuie să aibă personal medical instruit în domeniul donării de celule stem hematopoietice, care să asigure un program de lucru de minimum trei ore pe zi, în zilele lucrătoare. De asemenea, centrul trebuie să aibă posibilitatea depozitării şi arhivării în siguranţă, pentru 30 de ani, a documentelor confideţiale care compun dosarul donatorului, potrivit proiectului.


Personalul medical din CD trebuie să includă cel puţin un medic care să îşi asume responsabilităţile medicale legate de recrutarea şi managementul potenţialilor donatori voluntari, mai prevede proiectul de act normativ.


De asemenea, laboratoarele desemnate pentru activitatea de testare a donatorilor neînrudiţi de celule stem hematopoietice trebuie să fie în structura unei unităţi sanitare acreditate de ANT.


Tot ANT va acredita Centrul de Prelevare de Celule Stem Hematopoietice (CP).


Proiectul de ordin elaborat de MS va fi în dezbatere publică până la 19 decembrie.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
ACUMA LA TV 18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa