Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 03 Aprilie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Autostrada Bucureşti - Constanţa a fost finalizată joi; proiectarea obiectivului a început în anii '80

Categorie stire Social | Autor stire Lit | Data publicare Vineri, 30 Noiembrie, 2012 | Nr. accesari stire 818 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Autostrada Bucureşti - Constanţa a fost finalizată joi; proiectarea obiectivului a început în anii '80

Lucrările pentru tronsoanele 6 şi 7 ale autostrăzii A2, respectiv Cernavodă - Medgidia şi Medgidia - Constanţa, au fost recepţionate oficial joi, autostrada Bucureşti - Constanţa fiind în sfârşit finalizată pe toate tronsoanele.


Autostrada Bucureşti - Constanţa trebuia să fie dată în folosinţă în întregime din 2011, lucrările fiind întârziate din cauza rezilierii unuia dintre contractele pentru execuţia unui tronson al autostrăzii.


Proiectarea acestui obiectiv datează însă dinainte de Revoluţie.


Autostrada Bucureşti - Constanţa reprezintă unul dintre cele mai îndelungate proiecte de autostradă, finalizarea ei fiind împiedicată de aceleaşi probleme, care, de la începutul anilor '80, împiedică darea în folosinţă: de la vestigii istorice la studii de fezabilitate prost realizate, neînţelegeri cu constructorii şi rezilieri şi lipsa finanţării.


Proiectul autostrăzii, început în anii '80 şi întrerupt în diferite etape, apoi continuat, a avut diverse date de dare în folosinţă, 2006, apoi 2007, 2008, iar ultimul termen era 2011.


Dacă problemele au început cu lipsa unei finanţări clare, în perioada 2006 - 2007 a fost rezolvată problema prin implicarea instituţiilor financiare internaţionale (Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), care au finanţat parţial proiectul.


Apoi a apărut problema studiilor de fezabilitate, fără de care proiectul nu putea începe. Cât de bine au fost făcute studiile arată întârzierile înregistrate, în calea autostrăzii "răsărind" fie vestigii istorice, fie zone cu specii protejate.


Dacă vestigiile sau lipsa finanţării au fost până la urmă depăşite, exproprierile au reprezentat o nouă problemă, mai ales că firmele de avocatură plătite cu milioane de euro de Ministerul Transporturilor şi autorităţile locale nu s-au coordonat, în pofida numeroaselor întâlniri între cele două părţi, astfel încât constructorii nu au primit amplasamentele pentru a realiza lucrările.


În plus, vestigiile şi schimbarea traseelor au dus la creşterea preţurilor iniţiale stabilite prin contract, iar constructorii au cerut mai mulţi bani.


Lucrările de construcţie pentru tronsonul Cernavodă - Medgidia au fost executate de Asocierea Astaldi SPA-Max Boegl România SRL Cernavodă, după ce contractul cu constructorul iniţial, compania franceză Colas a fost reziliat pentru întârzieri, iar cele pentru tronsonul Medgidia - Constanţa de Asocierea Astaldi SpA - Max Bögl, serviciile de consultanţă fiind asigurate de Asocierea S.C. Search Corporation SRL/S.C. Tecnic Consulting Engineering Romania SRL.


Valoarea totală a proiectului 'Construcţie autostrada Cernavodă - Constanţa' a fost de 1,486 miliarde lei (fără TVA). Sprijinul financiar nerambursabil alocat prin Fondul de Coeziune a fost de 349,685 milioane lei (fără TVA), din care Contribuţia Comisiei Europene este de 297,232 milioane lei (fără TVA) - 85%. Diferenţa până la valoarea totală a proiectului a fost asigurată de Guvernul României de la Bugetul de Stat şi din alte surse de finanţare (BEI).share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
ACUMA LA TV 10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa