Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 10 Aprilie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

România ocupă poziţia 66 în clasamentul IPC, cu un punctaj de 44 de puncte, în creştere faţă de 2011

Categorie stire Social | Autor stire Lit | Data publicare Miercuri, 05 Decembrie, 2012 | Nr. accesari stire 993 ori | Comentarii stire 0 comentarii

România ocupă poziţia 66 în clasamentul IPC, cu un punctaj de 44 de puncte, în creştere faţă de 2011

Potrivit acestuia, în anul 2011, România ocupa poziţia 75 în clasament, având un punctaj de 3,6, şi fiind în urma unor ţări precum Polonia (5,5), Rwanda (5,0), Tunisia (3,8) şi Brazilia (3,8). În anul 2012, însă, România a urcat pe poziţia 66 din clasament, reuşind să obţină un scor de 44 de puncte. În clasament, 44 de puncte au mai obţinut şi Kuwait şi Arabia Saudită.


Victor Alistar a precizat, într-o conferinţă de presă, că în anul 2012, spre deosebire de anii trecuţi, s-a schimbat sistemul de evaluare a indicelui, în sensul că evaluarea porneşte de la 0 (foarte corupt) la 100 (foarte curat), în timp ce analizele IPC anterioare erau realizate pe baza un sistem de evaluare care mergea până la 10 (foarte curat).


Concluzia generală evidenţiată în urma analizei din 2012 care a fost realizată pentru 176 de ţări este aceea că două treimi dintre aceste ţări au obţinut un scor mai mic de 50 de puncte, ceea ce arată faptul că ''instituţiile publice trebuie să fie mai transparente şi oficialii mai responsabili''.


Potrivit lui Alistar, există o strânsă legătură între nivelul de corupţie crescut şi sărăcia populaţiei sau lipsa democraţiei.


''Semnalul este unul pozitiv, de încredere, însă, în urma discuţiilor de la Conferinţa Internaţională Anticorupţie din acest an, a reieşit că există un război strategic pe dezvoltare. Sunt ţări care beneficiază de resurse naturale şi cu forţă de muncă ieftină, cum este şi cazul României, şi ţări cu capital, de fluxuri financiare şi de aport financiar. Creşterea transparenţei pe tot ceea ce înseamnă resursele româneşti poate să reprezinte un mecanism de asigurare a competitivităţii. Singura şansă de supravieţuire reală pentru România şi pentru alte ţări din Sud-Estul Europei este aceea ca, în contextul crizei financiare şi economice internaţionale, să se axeze pe combaterea corupţiei interne, ceea ce înseamnă şi securizarea resurselor publice. Este esenţial ca statele, în această luptă economică, să aibă capacitatea de a-şi proteja resursele publice de orice fel de riscuri asociate corupţiei'', a spus acesta.


Întrebat ce anume a favorizat urcarea ţării noastre în clasamentul IPC, Victor Alistar a spus că mesajul pozitiv pe care l-a transmis în mediul internaţional s-a datorat opririi mecanismelor viciate şi crearea unui semnal pozitiv şi de încredere cu privire la capacitatea economică a României.


''A fost semnalul dat mediului de afaceri internaţional cu privire la oprirea unor mecanisme cunoscute de către aceştia ca fiind viciate - oprirea monopolurilor din energie, reevaluarea contractelor de investiţii. Sunt doar câteva elemente incipiente, care au dat un semnal, şi s-a creat un mesaj de încredere care trebuie consolidat pentru că au existat situaţii în domeniul transporturilor sau energiei când s-au retras partenerii externi deşi câştigaseră contractele. Deci a existat un mecanism de constrângere a modului în care funcţiona şi cât de corupt devenise sistemul de afaceri publice din România. Faptul că acesta s-a relaxat, faptul că din cauza nevoii de a da bani pentru salarii sau pentru fonduri nu a mai fost loc de huzurit şi s-a mai tăiat un pic din corupţia asta sistemică, ceea ce a fost primit ca un semnal pozitiv, însă, nu este suficient. Dacă nu continuăm şi anii viitori cu mesaje de încredere, nu vom reuşi să creăm credibilitate pentru România. Cuvântul credibilitate are valoare politică. Dobânda cu care se împrumută o ţară ţine cont de credibilitate. (...) Când prinzi un trend ascendent, trebuie să te ţii de el cu consecvenţă'', a mai spus Alistar.


De asemenea, acesta a precizat că protestele de la începutul anului din România au creat un mesaj pozitiv prin faptul că societatea a creat o presiune publică.


''În general, în ţările în care cetăţenii au ieşit în stradă şi au protestat împotriva abuzului şi a corupţiei, cum este vorba de ţări din America Latină sau din Nordul Africii, indicele nu a crescut pentru că acolo s-a evidenţiat ca fiind o criză profundă de legitimitate. La noi, lucrurile au stat altfel. (...) A fost mai degrabă o răfuială decât o problemă de sistem profundă. De aceea, România nu este în trendul ţărilor în care oamenii care au ieşit în stradă au cerut o nouă negociere a modului în care este relaţia între stat şi cetăţean. Mişcările de stradă din ianuarie au putut influenţa pozitiv indicele pentru că a apărut o cerere a societăţii. În momentul în care cetăţenii reacţionează, politicienii sunt obligaţi să se ralieze agendei publice. Presiunea publică este un factor pozitiv'', a explicat acesta.


Victor Alistar s-a referit şi la faptul că blocarea fondurilor europene de către Comisia Europeană a influenţat indicele IPC pentru România în sensul că aceasta nu a putut urca şi mai mult în clasament.


Potrivit acestuia, blocarea fondurilor europene a afectat România mai mult pe nivel intern fiindcă autorităţile ''şi-au asumat să plătească''.


''România a spus bine, în condiţiile astea (blocarea fondurilor europene pentru mai multe programe -n.r.), plătim noi. Dacă îţi asumi şi plăteşti, este problema ta. Acest lucru a afectat parţial indicele IPC. Probabil, creşterea ar fi fost mult mai mare în clasament. Pierderea este însă una internă. În proiectele europene sunt câteva care s-au dat pe ochi frumoşi, după ureche, au fost şi fraude, nepotisme, conflicte de interese, dar astea au fost doar câteva. CE nu este interesată de câte sunt. Dacă sistemul tău de management a permis să se întâmple aşa ceva înseamnă că îţi dau o notă de nesustenabilitate'', a mai spus acesta.


Miercuri a fost lansat, la nivel mondial, Indicele de Percepţie a Corupţiei. Pe primele poziţii ale clasamentului IPC s-au poziţionat Danemarca, Finlanda, Noua Zeelandă (cu un punctaj de 90 puncte), iar pe ultimele poziţii ale clasamentului - Somalia, Coreea de Nord şi Afganistan (cu un punctaj de 8 puncte).share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
ACUMA LA TV 06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa