Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Vineri, 03 Aprilie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

O nouă bombă în Educație: educatorii şi învăţătorii trebuie să aibă facultate

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 15 Ianuarie, 2013 | Nr. accesari stire 1156 ori | Comentarii stire 0 comentarii

O nouă bombă în Educație: educatorii şi învăţătorii trebuie să aibă facultate

Educatorii şi învăţătorii din România trebuie să urmeze o facultate în următorii şase ani pentru a-şi continua activitatea în funcţiile didactice pe care le ocupă în învăţământ, potrivit unei ordonanţe de urgenţă apărută în Monitorul Oficial în luna decembrie 2012, respectiv înainte ca Ecaterina Andronescu să piardă portofoliul Ministerului Educaţiei. Modificarea ordonanţei presupune ca aceste cadre didactice să scoată bani din buzunarul propriu pentru a urma o facultate. În acest caz, această măsură va fi în avantajul facultăţilor private. Sindicatele din învăţământ nu sunt de acord cu această modificare a ordonanţei. Nimeni nu spune, însă, dacă aceşti dascăli vor primi mai mulţi bani la salariu dacă tot sunt obligaţi să cheltuiască pentru pregătirea suplimentară.

„În acest moment, avem circa 40 de mii de invăţătoare/învățători, educatoare/educatori. Aceste funcţiuni didactice nu sunt prevăzute de legea 1. Ca urmare, noi i-am putut salariza pentru că în legea de salarizare erau prinse aceste funcţii. Cei care se află în sistem şi deţin aceste funcţii, cu studiile aferente, până când ies din sistem pe cale naturală sau prin studii, ar fi trebuit să se regăsească în legea învăţământului. Ordonanţa vine şi corectează ceea ce îi lipseşte legii învăţământului precizând aceste funcţii”, a declarat Andronescu. „Ministerul Justiţiei a spus bine. Puteţi să reintroduceţi funcţiile, dar ar fi potrivit să daţi şi un termen, ca ei să-şi poată completa studiile şi să devină din educatoare şi învăţătoare, să devină profesor pentru învăţământul preşcolar şi primar. Parlamentul are şi dreptul şi competenţele să modifice competenţele ordonanţei. Noi am introdus aceste funcţii, pentru că ele nu erau prevăzute de legea învăţământului”, a mai spus fostul ministru.

Pe de altă parte, Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a declarat: „Măsura asta este doar ca să dăm bani unora la facultăţi particulare. Un profesor care a făcut Liceul Pedagogic şi are 30 de ani vechime este un meseriaş. Nu-l schimbă acum o hârtie după 2-3 ani la facultate. Sunt educatori sau învăţători care au 50 şi ceva de ani şi riscă să-şi piardă postul la câţiva ani înainte de pensie."

sursa : Amosnewsshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - VINERI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea show
  10:00 Quantika
  11:00 Conferinţa de presă
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Magie pe Baricadă
  13:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Mapamond românesc
  17:00 Comunitatea mea
  17:30 Ţinta noastră: Sănătatea cu Minodora Hrimiuc şi Daniel Ţinte
  18:30 Pe Baricadă cu Dorel Zăvoianu
  19:30 Vitralii cu Eugen Marinoff
  21:00 Ghilea Show
  22:00 Baricadaţi în voie bună
  23:30 Retro Zone
  01:30 Ţinta noastră: Sănătatea
  02:30 Pe Baricadă
  03:30 Vitralii
  05:00 La graniţele cunoaşterii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa