Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Miercuri, 08 Aprilie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Noul contract-cadru pentru serviciile medicale intră în vigoare luni, 1 aprilie

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 29 Martie, 2013 | Nr. accesari stire 984 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Noul contract-cadru pentru serviciile medicale intră în vigoare luni, 1 aprilie

Noul contract-cadru privind acordarea serviciilor medicale pentru 2013-2014, care va intra în vigoare luni, la 1 aprilie, prevede ca activităţi importante pentru medicina de familie prevenţia şi monitorizarea bolilor cronice.

Prevenţia şi monitorizarea bolilor cronice rămân cele mai importante activităţi din agenda medicilor de familie, care rezolvă peste 70% din toată patologia populaţiei, aducând astfel economii în sistem prin costuri reduse.

Cea mai importantă modificare adusă de noul contract-cadru se referă la numărul minim de pacienţi pentru deschiderea unui cabinet de medicină a familiei, care a scăzut de la 1.000 la 800, o şansă în plus pentru medicii care îşi termină pregătirea şi intră în sistem.

Dr. Doina Mihăilă, preşedinta Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, a declarat pentru AGERPRES că medicii de familie nu sunt de acord cu această prevedere, fiind de părere că defavorizează mediul rural, deoarece medicii vor veni în urban.

În opinia dr. Mihăilă, această măsură a fost luată pentru clinicile private, pentru ca acestea să îşi deschidă cabinete de medicina familiei. Ea a spus că medicii de familie vor cere modificarea Legilor 124 şi 95, care prevăd înfiinţarea şi funcţionarea medicinei de familie.

Noul proiect de act normativ stabileşte valoarea minimă garantată pentru fiecare pacient de pe lista medicului la 3,5 lei iar per serviciu - la 1,8 lei.

Valoarea punctului per capita, care a fost fixă în ultimii doi ani, va putea fi ajustată trimestrial, în funcţie de populaţia asigurată, iar medicii vor putea primi diferenţe în plus sau în minus.

Plata medicilor de familie se va face 50% pentru servicii şi 50% per capita, adică pentru numărul de pacienţi aflaţi pe listă. Plata în funcţie de performanţă rămâne un subiect de perspectivă, luat în calcul pentru următorul contract-cadru.

De asemenea, a fost introdusă telemedicina ca serviciu decontabil în medicina de familie.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MIERCURI
  05:00 Documentar
  06:00 Sufulcă-ţi zilele
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 Pe Baricadă
  12:00 Ghilea Show
  14:00 Deşteptarea României
  16:00 Conferinţa de presă
  17:00 Retro Zone cu Alexandru Chiriţă
  19:00 Vinovaţii fără vină cu Daniel Julean
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Retro Zone
  05:00 Vitralii
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa