Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Luni, 30 Martie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice din București și Universități din Franța, organizează cea de-a XIX-a ediţie a Şcolii de vară francofone „Jean Montreuil"

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Marti, 02 Iulie, 2013 | Nr. accesari stire 1200 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice din București și Universități din Franța, organizează cea de-a XIX-a ediţie a Şcolii de vară francofone „Jean Montreuil

de Vest „Vasile  Goldiş” din Arad, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice din București, organizează, în colaborare cu Université Lille Nord de France, Université de Nantes, Universite Paris Sud şi Université Libre de Bruxelles, în perioada 1-6 iulie 2013, în Amfiteatrul „Emil Racoviță” din cadrul Facultății de Științe ale Naturii, Inginerie și Informatică a UVVG, cea de-a XIX-a ediţie a Școlii de vară francofone „Jean Montreuil” «PATOLOGIE ŞI FARMACOLOGIE MOLECULARĂ. BIOTECHNOLOGII».

Co-organizatorii Școlii internaționale francofone de vară sunt Colegiul Farmaciştilor din România, Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România, Societatea Română de Biologie Celulară și Institutul de Științe ale Vieții din cadrul UVVG, care creditează această manifestare cu un număr important de credite de educaţie continuă.

Şcoala de vară „Jean Montreuil” se adresează tuturor studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor, medicilor rezidenţi, cercetătorilor sau profesorilor din domeniile medicină, biologie, biochimie și farmacie.

Cursurile sunt asigurate de specialiști internaționali în domeniul biomedical, dintre care îi amintim pe dr. Nicolas Sergeant - Université Lille Nord de France, dr. Jean-Jacque Candelier, prof. Jacque Aubry, dr. Iuliana  Ristea Popescu - Université Libre de Bruxelles (Belgia), dr. Galajda Zoltan de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a Universităţii Debrecen, (Ungaria), șeful Clinicii de chirurgie cardio-vasculară din cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopică a UVVG, cercetători ştiinţifici din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice Bucureşti, «Centrul de biotehnologii pentru terapie celulară şi medicină regenerativă pe bază de celule stem şi modulatori de apoptoză» respectiv, prof. univ. dr. Daniela Bratosin, în acelaşi timp profesor al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, co-președinte al Școlii de vară francofone „Jean Montreuil” și dr. Manuela Sidoroff, directorul Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Științe Biologice, precum și de profesori de prestigiu: prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, prof. univ. dr. Liana Moş, decan al Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, prof. univ. dr. Mate Endre, decanul Facultății de Științe ale Naturii, Inginerie și Informatică a UVVG.

Şcoala de vară «Jean Montreuil» continuă și în acest an ca un omagiu adus celui care a fost profesorul emerit Jean Montreuil, inițiatorul școlii de vară, personalitate ştiinţifică internaţională, care şi-a consacrat ultimii 20 de ani ai vieţii dezvoltării învăţământului superior şi cercetării din România și care a organizat, începând din anul 2005, Școala de vară la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”.

Tematica cursurilor care se vor derula la cea de-a XIX - a ediție a Școlii internaționale de vară abordează subiecte de mare actualitate ştiinţifică din cercetarea biomedicală, precum: „Anticorpii monoclonali de la șoarece la om; „Toxicogenomica. Integrarea metodelor de biologie moleculară în toxicologie”; „Noi aspecte în diagnosticul și tratamentul maladiilor oncohematologice; Bilanțul anticorpilor cu utilizare terapeutică, principalele moduri de acțiune, strategii de  optimizare (noile forme de  anticorpi); Tehnici imunohistochimice pentru cercetarea biomedicală și clinică; Tehnici de microscopie electronică de transmisie și de baleiaj. Demonstrații practice; Maladia Alzheimer: descrierea leziunilor, depozitele de peptide beta amyloϊde și degenerescența neurofibrilară; Celulele stem embrionare și adulte; Toxicogenomica. Integrarea metodelor de biologie moleculară în toxicologie; Celulele stem și  regenerarea  miocardului: celulele stem pot ele repara o inimă deteriorată?; Transfuzia sanguină și problemele ei actuale; Medicina regenerativă: Metode celulare pentru ingineria in vitro a cartilajului autolog.

Şcoala de vară francofonă „Jean Montreuil” are o istorie de tradiţie în România, ea fiind creată în 1995 la Iaşi, din iniţiativa Prof. univ. dr. Gheorghe POPA, rector al Universităţii Al. I. Cuza în acea perioadă, împreună cu Acad. Profesor Emerit Jean Montreuil, Membru de Onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Cauza al Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi şi al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Începând cu anul 2005, cea de a XI-a ediţie a şcolii de vară a fost organizată la Arad.

Odată cu decesul Acad. Prof. Jean Montreuil, în ultima zi de cursuri a celei de-a 16-a ediţii a şcolii de la Arad, conducerea Universităţii „Vasile Goldiş” a hotărât ca Școala de vară, care a cunoscut un succes important, să continue sub numele de  « Şcoala de vară Jean Montreuil », ca un omagiu adus acestei personalităţi ştiinţifice internaţionale care şi-a consacrat, în ultimii 20 de ani ai vieţii, întreaga activitate dezvoltării  învăţământului superior şi cercetării din România, motiv pentru care a fost decorat de Universitatea „Vasile Goldiş” cu Medalia de Aur şi cu gradul de Comandor în Ordinul Naţional Cultural de către Preşedintele României Traian Băsescu.

Şcoala a fost concepută încă de la început ca o şcoală multidisciplinară, la interfaţa domeniilor Biologie, Chimie, Medicină şi Farmacie, abordând subiecte de mare actualitate ale cercetării biomedicale, fiind caracterizată de o tematică dinamică de la an la an, în funcţie de solicitările cursanţilor exprimate în chestionarele de la sfârşitul fiecărei şcoli.

 

PREȘEDINTELE UNIVERSITĂȚII DE VEST „VASILE GOLDIȘ”,

PROF. UNIV. DR. AUREL ARDELEAN

 

RECTORUL UNIVERSITĂȚII DE VEST „VASILE GOLDIȘ”,

PROF. UNIV. DR. CORALIA ADINA COTORACIshare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - LUNI
  04:30 Deşteptarea României
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Quantika
  11:00 Magie pe Baricadă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Vitralii
  14:30 Baricada Music
  15:00 Pe Baricadă
  16:00 Fără pleoape la urechi cu Dorin Frandeş
  17:00 Timpul - artă şi ştiinţă
  17:30 Comunitatea mea
  18:00 În Arenă cu Adrian Creţa
  19:00 Aradul de 5 stele cu Daniel Mitre
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 Fără pleoape la urechi
  04:00 În Arenă
  05:00 Aradul de 5 stele
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa