Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 07 Aprilie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Victor Ponta: Degeaba avem profesori buni, şcoli curate, dacă ne confruntăm cu o stare de nesiguranţă

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 06 Septembrie, 2013 | Nr. accesari stire 587 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Victor Ponta: Degeaba avem profesori buni, şcoli curate, dacă ne confruntăm cu o stare de nesiguranţă

Îmbunătăţirea siguranţei copiilor în şcolile din România a fost unul dintre subiectele intens dezbătute vineri de premierul Victor Ponta, miniştrii de resort şi prefecţi la o videoconferinţă dedicată pregătirilor pentru deschiderea anului şcolar.

Premierul a cerut un plan naţional de acţiune, prin care autorităţile şcolii, cele locale, Poliţia şi Jandarmeria să colaboreze pentru ameliorarea siguranţei. Vicepremierul Liviu Dragnea şi-a exprimat opţiunea pentru suplimentarea personalului din Poliţie şi Jandarmerie, în detrimentul firmelor private de pază, în timp ce prefectul de Iaşi, Romeo Olteanu, a susţinut că firmele private sunt mai ieftine şi plătite din banii părinţilor, nu de la buget.

"Partea de siguranţă a şcolilor: degeaba avem profesori buni sau manuale bune, degeaba avem şcoli curate sau vopsite, dacă avem o stare de nesiguranţă, dacă avem violenţă în şcoli, dacă părinţii îşi duc sau îşi iau de la şcoală copiii cu teama că cine ştie ce s-a întâmplat", a afirmat Victor Ponta.

El a solicitat ministrului de Interne ca, împreună cu ministrul Educaţiei şi cu cel al Administraţiei, să întocmească un plan naţional de acţiune având ca obiective o colaborare mai bună între autorităţile competente, astfel încât să se asigure un grad mai mare de siguranţă în unităţile şcolare şi în preajma acestora.

"Nu vom putea niciodată să evităm toate accidentele, însă putem să oprim un fenomen care a evoluat în sens negativ în ultimii ani şi nu putem pur şi simplu să asistăm şi să spunem că aşa e societatea noastră. E, într-adevăr, o societate mai agresivă, mai violentă. Ceea ce văd în fiecare zi la televizor copiii noştri îndeamnă la violenţă şi agresivitate, însă avem obligaţia, prin această colaborare între cele trei structuri, să luăm toate măsurile pe care le putem lua pe termen mediu şi lung pentru a asigura un climat în şcoli şi în jurul şcolilor de siguranţă pentru copii şi pentru elevi", a spus Ponta.

El arătat că 7% din şcoli nu au garduri, doar 25% din şcoli au pază şi a cerut stabilirea unui termen pentru soluţionarea acestor probleme.

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei Publice, a subliniat necesitatea unei analize, care să arate câte şcoli au contracte de pază cu firme private şi ce sume se plătesc din bugetul public pentru respectivele firme. În opinia sa, în loc ca banii să fie alocaţi firmelor private, s-ar putea suplimenta personalul Jandarmeriei şi al Poliţiei, care să asigure siguranţa în şcoli.

"Trebuie să ne uităm cu atenţie către împrejmuiri, trebuie să ne gândim serios cum facem ca accesul în curtea şcolii să fie foarte bine restricţionat, pentru că, din păcate, nu este bine restricţionat, indiferent de firmele de pază, care au contracte cu şcolile respective. Sunt o serie de şcoli care au accesul restricţionat în clădire, dar copiii ies în recreaţie...", a arătat Liviu Dragnea.

Referindu-se la această propunere a vicepremierului Dragnea, prefectul judeţului Iaşi a afirmat că "în general firmele de pază sunt plătite din banii asociaţiilor de părinţi", şi nu de la buget.

"Firmele private, la o discuţie privind paza, au venit cu preţurile cele mai mici. Deci nu se pot face economii din banii de la firmele private", a spus el.

"Domnule prefect, n-aţi înţeles, eu nu vreau să faceţi economii, vreau să găsim soluţii ca siguranţa să fie reală, nu doar să facem nişte contracte ca să câştige nişte firme. Am tot respectul pentru activitatea firmelor private, dar recunosc că primul meu impuls este de a mă baza pe Poliţie şi pe Jandarmerie. Sunt necesare şi sunt bune şi firmele private, dar cânt e ceva greu tot la Poliţie şi la Jandarmerie mergem", a afirmat Ponta.

În context, premierul a amintit cazul recent de la o universitate ieşeană, când un bărbat a intrat cu o bombă artizanală în incinta instituţiei.

"Când era să se întâmple tragedia aia, era o firmă privată de pază şi a intrat ăla cu bomba după el. Deci trebuie să examinăm fiecare situaţie", a spus Ponta.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat că, în conformitate cu planul de acţiune propus, toate firmele private şi ceilalţi participanţi la asemenea acţiuni "vor primi o subordonare totală Poliţiei şi, după caz, Jandarmeriei".

Stroe a mai afirmat că, în anul şcolar 2012-2013, actele de violenţă au scăzut cu 1,4% şi a admis că este vorba de "un mic progres, nesemnificativ".

"Autorii sau victimele sunt totuşi elevi cu vârsta între 14 şi 18 ani, dar şi cadre didactice", a adăugat el, precizând că sunt conflicte instantanee.

El a vorbit de necesitatea unui "cadru organizatoric", a unui "sistem unitar de norme aplicabil elevilor, personalului didactic, dar şi personalului auxiliar din şcoli, cât şi părinţilor", prin care să se crească siguranţa copiilor în şcoli.share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
ACUMA LA TV 18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
  19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa