Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Marti, 07 Aprilie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” a organizat cea de-a XVI-a Conferinţă euroregională DKMT – „Mediu şi Sănătate”

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Vineri, 25 Aprilie, 2014 | Nr. accesari stire 696 ori | Comentarii stire 0 comentarii

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” a organizat cea de-a XVI-a Conferinţă euroregională DKMT – „Mediu şi Sănătate”

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, împreună cu Primăria Arad, Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad și Colegiul Medicilor din România, organizează, în perioada 25-26.04.2014, în Campusul Universitar „Vasile Goldiș”, cea de-a XVI-a Conferinţă euroregională DKMT – Mediu şi Sănătate, unde au participat renumiți cercetători științifici și medici din Ungaria, Serbia și România.

La deschiderea manifestărilor, care au avut loc în Sala Ferdinand din cadrul Primăriei Arad, au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Biljana Škrbić (Serbia) - președintele DKMT, acad. Eugen Gurzău, dr. Victor Olsavszky, șeful reprezentanţei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, conf. univ. dr. Sorin Bașchir, președintele Senatului UVVG, prof. univ. dr. Liana Moș, decanul Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară, Laura Nicolescu - director DSP, din cadrul Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară a UVVG, cadre didactice, cercetători științifici și renumiți medici din România, Ungaria și Serbia, studenți, masteranzi, doctoranzi și postdoctoranzi.

Autoritățile locale au fost reprezentate de primarul Gheorghe Falcă, iar cele județene de vicepreședintele CJA - Adrian Țolea, care au transmis un mesaj de saluat, subliniid totodată buna colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și importanța euroregiunii DKMT.

Pe durata celei de-a XVI-a Conferinţe DKMT – Mediu şi Sănătate au fost prezentate mai multe lucrări de cercetare sub formă de prelegeri în plen și postere, pe următoarele teme: Impactul mediului asupra siguranţei alimentare; Calitatea alimentelor şi siguranţa alimentară; Sănătatea publică şi calitatea mediului (aer, apă, sol); Probleme noi în domeniul sănătăţii mediului; Poluarea atmosferică şi schimbările climatice; Impactul climatului asupra calităţii aerului şi sănătăţii.

Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci a subliniat că judeţul Arad, împreună cu alte judeţe din Ungaria, Serbia şi România, și-au reunit forţele pentru a evidenţia, din nou, importanţa menţinerii sănătăţii mediului. „În acest an, Municipiul Arad, a găzduit cea de XVI-a Conferinţă DKMT – Mediu şi Sănătate, care a devenit o tradiţie temeinică pentru cercetătorii ştiinţifici interesaţi din regiune pentru a-şi prezenta ultimele rezultate şi de a schimba experienţe şi idei. Tema Conferinţei a reflectat preocuparea continuă a membrilor Euroregiunii DKMT faţă de relaţia dintre mediu şi sănătate. Aceasta ne-a determinat să realizăm, ca organizatori, un program ştiinţific cuprinzător care să ne permită să acoperim aproape toate aspectele transfrontaliere ale mediului în raport cu sănătatea publică. Deoarece apele nu au despărţit niciodată naţiunile, ci, dimpotrivă, le-au unit, sperăm că prin această Conferinţă organizată de Euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa vom putea înlătura toate barierele şi vom promova conceptul de uniune şi cooperare cel puţin în cadrul euroregiunii, dacă nu chiar şi în afara graniţelor acesteia”, a precizat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.

Biljana Škrbić din cadrul Universității din Novi Sad, Serbia, președintele DKMT, a precizat că „lucrările conferinței din acest an au avut în vedere găsirea resurselor necesare pentru finanțarea de proiecte în domeniul mediului și sănătății”.

Dr. Victor Olsavszky, șeful reprezentanţei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, a subliniat importanţa conferinței DKMT – Mediu şi Sănătate, din perspectiva OMS: „Pentru noi, sănătatea în relația cu mediul este unul dintre principalii factori care determină starea de sănătate a unei populații. Astfel, sănătatea, în relația cu mediul, este mai mult decât importantă. Este o problemă transnațională, deoarece sănătatea nu mai este de mult o competență națională. Acest lucru s-a văzut foarte bine, pentru că bolile nu respectă granițele. La fel și determinanții de mediu, nu pot fi îngrădiți. De aceea, această conferință și colaborare transnațională este foarte importantă pentru noi”.

Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a precizat: „DKMT este un proiect al euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa din care face parte municipiul și județul Arad de 15 ani. Este un parteneriat pentru sănătate și mediu, între Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”. Lucrările din cadrul conferinței sunt dedicate protejării mediului, sănătății și siguranței alimentare, în vederea stabilirii unui echilibru între sănătate-minte-corp”.

Biroul de presă al UVVG

Daniel Albushare - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - MARTI
  06:30 Naşul
  09:00 Ghilea Show
  10:00 Pâine şi Circ
  11:00 În Arenă
  11:30 Baricada Music
  12:00 Ghilea Show
  13:00 Conferinţa de presă
  14:00 La Graniţele Cunoaşterii
  15:00 Magie pe Baricadă
  15:30 Vitralii
  17:00 Documentar
  18:00 Sufulcă-ţi zilele cu Iulian Leonard
  18:30 Mapamond Românesc cu Antoniu Martin
ACUMA LA TV 19:30 Comunitatea Mea
  20:00 Pâine şi Circ cu Adrian Creţa
  21:00 Ghilea Show cu Sorin Ghilea
  22:00 Naşul cu Radu Moraru
  00:30 Timpul - artă şi ştiinţă
  01:00 Ghilea Show
  02:00 Pâine şi Circ
  03:00 La graniţele cunoaşterii
  04:00 Mapamond românesc
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa