Ziar Baricada
Baricada - Twitter
Baricada - Facebook
Baricada - Yahoo Messenger
CHAT - Baricada TV
 
Sambata, 04 Aprilie, 2020
Baricada TV
Ziarul Baricada
Baricada FM
DETALII STIRE:

UVVG, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice din Bucureşti şi prestigioase universităţi din Franţa organizează cea de-a XX-a ediţie a Şcolii de vară francofone „Jean Montreuil” - « PATOLOGIE ŞI FARMACOLOGIE MOLECULARĂ.

Categorie stire Social | Autor stire Alecu | Data publicare Luni, 02 Iunie, 2014 | Nr. accesari stire 1126 ori | Comentarii stire 0 comentarii

UVVG, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice din Bucureşti şi prestigioase universităţi din Franţa organizează cea de-a XX-a ediţie a Şcolii de vară francofone „Jean Montreuil” - « PATOLOGIE ŞI FARMACOLOGIE MOLECULARĂ.

Universitatea de Vest „Vasile  Goldiş” din Arad, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice din Bucureşti, organizează, în colaborare cu Université Lille Nord de France, Université de Nantes, Universite Paris Sud şi Université Libre de Bruxelles, în perioada 2-7 iunie 2014, în Amfiteatrul „Emil Racoviţă” din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică a UVVG, cea de-a XX-a ediţie a Şcolii de vară francofone „Jean Montreuil” «PATOLOGIE ŞI FARMACOLOGIE MOLECULARĂ. BIOTECHNOLOGII».

Co-organizatorii Şcolii internaţionale francofone de vară sunt Colegiul Farmaciştilor din România, Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor în Sistemul Sanitar din România, Societatea Română de Biologie Celulară şi Institutul de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul UVVG, creditează această manifestare cu un număr important de credite de educaţie continuă. Şcoala de vară „Jean Montreuil” se adresează tuturor studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor, medicilor rezidenţi, cercetătorilor și profesorilor din domeniile medicină, biologie, biochimie şi farmacie.

Cursurile vor fi asigurate de specialişti internaţionali în domeniul biomedical, dintre care îi amintim pe prof. Jacque Aubry - University of Nantes, prof. Christophe Furman, dr. Nicolas Sergeant de la Université Lille Nord de France, cercetători ştiinţifici din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice Bucureşti, «Centrul de biotehnologii pentru terapie celulară şi medicină regenerativă pe bază de celule stem şi modulatori de apoptoză» respectiv, prof. univ. dr. Daniela Bratosin, în acelaşi timp profesor al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, co-preşedinte al Şcolii de vară francofone „Jean Montreuil”, precum şi de profesori de prestigiu: prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, prof. univ. dr. Liana Moş, decan al Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară şi prof. univ. dr. Mathe Endre, decanul Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii, Inginerie şi Informatică a UVVG.

Şcoala de vară «Jean Montreuil» continuă şi în acest an ca un omagiu adus celui care a fost profesorul emerit Jean Montreuil, iniţiatorul şcolii de vară, personalitate ştiinţifică internaţională, care şi-a consacrat ultimii 20 de ani ai vieţii dezvoltării învăţământului superior şi cercetării din România şi care a organizat, începând din anul 2005, Şcoala de vară la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”.

Tematica cursurilor care se vor derula la cea de-a XX - a ediţie a Şcolii internaţionale de vară abordează subiecte de mare actualitate ştiinţifică din cercetarea biomedicală, precum: Prof. Jacque AUBRY: Aplicaţiile antocorpilor monoclonali în terapii, Prof. Christophe FURMAN: Stresul oxidativ şi patologiile asociate, Dr. Nicolas Sergeant Boala Alzheimer, Mecanismul de acţiune al medicamentelor: ligand-receptor, Prof.  Aurel ARDELEAN: Aplicaţiile celulelor stem în medicina regenerativă; Prof. Christophe FURMAN - curs : Nanoparticule ca vectori de medicamente; Prof. Endre MATHE: Ubiquitinarea şi diviziunea celulară; Prof. Daniela BRATOSIN- curs : Apoptoză eritrocitară şi transfuzia de sânge; : Dr. Luminiţa PILAT: Rolul metabolic al aminoacizilor şi tehnici de dozare; Prof. Coralia Adina Cotoraci, Dr. Laza DAMIAN:  Leucemie acută limfoblastică cu precursori celula B cromozom Philadelphia pozitiv - prezentare de caz; Prof. Liana MOȘ: O boală sistemică produsă de Virusul Hepatitei C; Dr. Ciprian Mihali : Tehnici de microscopie electronică;

În deschiderea celei de-a XX-a ediție a Școlii de vară francofone „Jean Montreuil” - « PATOLOGIE ŞI FARMACOLOGIE MOLECULARĂ. BIOTECHNOLOGII », d-na prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” a transmis mesajul Senatului Universitar și a președintelui Universității, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Şcolii de vară francofone „Jean Montreuil” - « PATOLOGIE ŞI FARMACOLOGIE MOLECULARĂ. BIOTECHNOLOGII ».

Prof. univ. dr. Daniela Bratosin, profesor al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, co-preşedinte al Şcolii de vară francofone „Jean Montreuil”, a subliniat că: „Deschiderea celei de-a XX-a ediții a Școlii de Vară Francofone, care în prezent poartă numele de „Jean Montreuil”, iniţiatorul acestei școli este emoționantă. Prof. Jean Montreuil își dorea să ajungă să deschidă această școală de vară, dar din nefericire, în urmă cu 4 ani, l-am pierdut. Dumnealui a murit la Arad, în ultima zi a Școlii de Vară Francofone din 2010, ca un actor pe scenă. Emoția mea vine din faptul că, dorința de a ajunge la cea de-a XX-a ediție, îi este respectată. Prin eforturile Universității de Vest „Vasile Goldiș”, în special a domnului președinte al Universității, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, și a doamnei rector, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci și cu ajutorul colegilor din Franța, care au răspuns întotdeauna cu mare amabilitate invitațiilor noastre, Școala de Vara „Jean Montreuil” continuă și în acest an. Este o școală de vară omagială și aniversară, unde conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” a dorit ca printre noi să se afle și fiica prof. Jean Montreuil, care nu este profesor, ci este un om de litere, care predă cursuri de artă a scrisului, filozofie, etnografie, deci este partea umanistică pe care o întâlneam și la profesorul Jean Montreuil. Este o mare onoare să o avem printre noi și în acest fel spiritul profesorului Montreuil este aici”.

Francoise Montreuil, fiica prof. Jean Montreuil, ne-a declarat: „Este o mare onoare și o bucurie de a fi prezentă la cea de-a XX-a ediție a Școlii de Vară Francofone, creată de tatăl meu, pe care oarecum îl reprezint. Mulțumesc întregii conduceri a Universității de Vest „Vasile Goldiș”, deoarece tatăl meu a fost foarte atașat de această universitate. Mulțumesc acestei țări, deoarece sufletul românesc l-a cucerit pe deplin pe tatăl meu. De asemenea, mulțumesc încă o dată Universității de Vest „Vasile Goldiș” pentru că i-au permis tatălui meu, ca după pensionare, să își continue cercetările și pasiunea pe care a avut-o pentru știință”.

Prof. univ. dr. Mathe Endre, decanul Facultății de Științe ale Naturii, Inginerie și Informatică, din cadrul UVVG, a precizat: „Este o mare plăcere ca a început cea de-a XX-a ediție a Școlii de Vară Francofone, în domeniul biomedical, numită după savantul care a inițiat această școală, prof. Jean Monteruil. Școală este de o importanță deosebită pentru domeniul medical, în special pentru medicina personalizată și medicina moleculară. Profesorii invitați, care vor prezenta lucrări, aduc ultimele noutăți din domeniile respective, cum ar fi bolile neurodegenerative, inflamaţiile cronice, dar și alte aspecte legate de transfuziile de sânge și ciclul celular”.

Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat că „Școala de Vară Francofonă care poartă numele profesorului Jean Montreuil se află la cea dea XX-a ediție a fost concepută ca o școală multidisciplinară la interfața domeniilor biomedicale și farmaceutice și se desfăşoară și în acest an la Arad, cu sprijinul Universităţii Lille Nord din Franța și cu participarea unor specialiști de talie internațională și specialiști de renume din cadrul Institutului de Transfuzii din București, având mai multe secțiuni. Grupul țintă este format în special din studenți de la Facultățile de Medicină, Biologie, Farmacie, tineri specialiști, medici de laborator, medici rezidenți, tineri formați de Facultatea de Medicină pentru a îmbrățișa aceste domenii foarte actuale de cercetare biomedicală. Doresc să transmit mesajul Senatului Universitar și a domnului președinte prof. univ. dr. Aurel Ardelean”.

Şcoala de vară francofonă Jean Montreuil are o istorie de tradiţie în România, ea fiind creată în 1995 la Iaşi, din iniţiativa Prof. univ. dr. Gheorghe POPA, rector al Universităţii Al. I. Cuza în acea perioadă, împreună cu Acad. Profesor Emerit Jean Montreuil, Membru de Onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Cauza al Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi şi al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Începând cu anul 2005, cea de a XI-a ediţie a şcolii de vară a fost organizată la Arad.

Odată cu decesul Acad. Prof. Jean Montreuil, în ultima zi de cursuri a celei de-a 16-a ediţii a şcolii de la Arad, Conducerea Universităţii „Vasile Goldiş” a hotărât ca Şcoala de vară, care a cunoscut un succes important internaţional, să continue sub numele de  «Şcoala de vară Jean Montreuil», ca un omagiu adus acestei personalităţi ştiinţifice internaţionale care şi-a consacrat, în ultimii 20 de ani ai vieţii, întreaga activitate dezvoltării  învăţământului superior şi cercetării din România, motiv pentru care a fost decorat de Universitatea „Vasile Goldiş” cu Medalia de Aur şi cu gradul de Comandor în Ordinul Naţional Cultural de către Preşedintele României de la acea vreme Ion Iliescu.

Şcoala a fost concepută încă de la început ca o şcoală multidisciplinară, la interfaţa domeniilor Biologie, Chimie, Medicină şi Farmacie, abordând subiecte de mare actualitate ale cercetării biomedicale, fiind caracterizată de o tematică dinamică de la an la an, în funcţie de solicitările cursanţilor exprimate în chestionarele de la sfârşitul fiecărei şcoli de vară.

Biroul de presă al UVVG

Daniel Albu

 

 

 

 share - facebook    share - twitter
Nu sunt comentarii.
EUROSILVER ARAD
Arhiva Video - Baricada TV
Program Baricada TV
  ORA PROGRAM - SAMBATA
  06:00 Baricada Music
  07:00 Baricadaţi în voie bună
  08:30 Desene animate
  10:00 Documentar
  11:00 Sufulcă-ţi zilele
  11:30 Fără pleoape la urechi
  12:30 Ţinta noastră: Sănătatea
ACUMA LA TV 13:30 Magic Summer
  15:30 La graniţele cunoaşterii
  16:30 Documentar
  17:30 Baricada Music
  18:00 Aradul de 5 stele
  19:00 Magie pe Baricadă cu Cătălin Pintea
  19:30 Film Artistic
  21:30 Vinovaţii fără vină
  22:30 Film documentar
  23:30 Baricadaţi în voie bună
  02:30 Vinovaţii fără vină
  03:30 Film documentar
  04:30 Baricada Music
COZACONE
HOROSCOP
Berbec Taur Gemeni Rac
Leu Fecioara Balanta Scorpion
Sagetator Capricorn Varsator Pesti
Înţeleptarea României
Înţeleptarea României
Ghilea Show
Ghilea Show
PARTENERI
ARQ.RO - Stiri, Arad, Politica, Sport, Timp Liber ...
AMOSNEWS - Agentie independenta de presa